Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Lancet tar bort visselblåsare från Macchiarini-artikel

Publicerad: 9 mars 2016, 08:22

Karl-Henrik Grinnemo.

Foto: Karl-Henrik Grinnemo.

Tidskriften har efter Karl-Henrik Grinnemos begäran tagit bort hans namn – och öppnar upp för samma möjlighet för andra medförfattare.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetAnders Hamsten

– Jag är oerhört tacksam över att de äntligen gör det. Det har varit en lång resa och jag har begärt det sedan länge, säger Karl-Henrik Grinnemo till Dagens Medicin.

Ett av de visselblåsande läkarnas mål har varit att Karolinska institutet ska begära att hela artikeln om Paolo Macchiarinis första operation i Sverige av en syntetisk luftstrupe ska dras tillbaka. När det inte skedde mejlade Karl-Henrik Grinnemo Lancet i oktober 2015 och bad den ansedda tidskriften att åtminstone stryka hans namn.

Först hände ingenting, men den 3 mars meddelade Lancets Department of Error att Karl­-Henrik Grinnemos namn inte längre kommer att vara med i webbversionen av artikeln.

– Det är extraordinärt att de tar bort namn på det här sättet. Nu erbjuder de även andra författare att ta bort sina namn, och nu kommer nog fler att göra det.

Lancet har inte meddelat Karl-Henrik Grinnemo om att hans namn strukits utan han upptäckte det själv via sajten The Scientist.

Relaterat material

Forskare får inte bort sitt namn från Macchiarinis artikel

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev