Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Lancets chefredaktör manar till lugn i Macchiarini-affären

Publicerad: 19 februari 2016, 13:17

Vi behöver hålla våra huvuden kalla och våra hjärtan opartiska, skriver Richard Horton.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniAnders HamstenKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

2011 publicerade the Lancet en artikel där Paolo Macchiarini beskrev framgången med sin transplantation av en syntetisk och stamcellsbeklädd luftstrupe.

Artikeln finns fortfarande att läsa på medicintidskriftens hemsida trots att Kungliga Vetenskapsakademien kallat det ”djupt olyckligt” att den inte ändrats. Pierre Delaere, belgisk professor i öron-näsa-hals-sjukdomar, går steget längre och han har sagt att ju tidigare artikeln dras tillbaka, desto tidigare kan det bli ett slut på vad han kallar den största lögnen i medicinhistorien.

Nu kommenterar Lancets chefredaktör Richard Horton ärendet.

Anledningen till att artikeln är oförändrad är helt enkelt att Karolinska institutet friat Paolo Macchiarini från anklagelserna om forskningsfusk, skriver han.
Richard Horton noterar i artikeln att Anders Hamsten avgått som rektor från Karolinska institutet och kallar den förtroendekris som uppstått för både KI och svensk medicinsk forskning för oacceptabel.

Han skriver också att Lancet tar anklagelserna om forskningsfusk mycket allvarligt men att tidskriften håller fast vid devisen: oskyldig tills motsatsen bevisats. Redaktionen har även kontaktat Palo Macchiarini som uppgett att han ska se över alla anklagelser en gång till.

Richard Horton noterar att en ny utredning kring fuskanklagelserna ska sjösättas. Han anser att den idealiskt borde bestå av internationella experter utan koppling till vare sig KI eller det svenska forskarsamhället.

Slutligen lovar han att Lancet kommer att agera snabbt när den nya utredningen väl är klar. Men till dess, skriver Richard Horton, behövs kalla huvuden och opartiska hjärtan.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Forskare får inte bort sitt namn från Macchiarinis artikel

KI lämnar över fuskärende till CEPN

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev