Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Landstinget skjuter upp beslut om Ersta sjukhus

Publicerad: 23 januari 2017, 09:08

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

En stor del av den mag- och tarmkirurgi som bedrivs på Ersta sjukhus i Stockholm riskerar att flytta, enligt ett förslag som lagts fram för hälso- och sjukvårdsnämnden. Men nu backar politikerna.


Ämnen i artikeln:

Ersta sjukhusStockholms läns landstingIntensivvård

Tanken i förslaget är att all kirurgi som kan kräva intensivvård ska flyttas till akutsjukhusen, i samband med att en ny upphandling av kirurgi genomförs.
Ersta sjukhus, som drivs av en diakoni, har avtal med landstinget och har – än så länge – avtal om mag- tarmkirurgi året ut.

Sjukhuset är ett utvecklat centrum för mag- tarmkirurgi och utför runt 3 900 operationer om året, där finns 35 vårdplatser och fem operationssalar för verksamheten.

– Vi har alla vårdplatser öppna och inte samma problem med bemanningen som många andra sjukhus. Vi är ett av de större koloncancer-centren och är ensam utförare av magbråck och strupkirurgi. Vad händer om man stänger ner detta, undrar sjukhusets chef Jan- Åke Zetterström.

Sedan planerna om nedläggingen av verksamhet på Ersta blev kända i slutet av förra veckan har läkare startat en namninsamling mot dem.

Under måndagsmorgonen meddelade hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Strabrink, L, att beslutet om upphandlingen skjuts upp.

– Det är för tidigt att fatta beslut om en upphandling av den kirurgi som i dag drivs av Ersta sjukhus. Jag vill att vi vänder på varje sten för att finna en lösning för vården, personalen och framför allt patienterna på Ersta sjukhus, säger hon.

Enligt Anna Starbrink behöver villkoren för upphandlingen utredas mer.

– Ersta sjukhus har en omvittnat bra verksamhet med kvalitativ och god vård, men lagen kräver upphandling. Krav på upphandling av kirurgiavtalet med Ersta är också den signal vi fått från statliga myndigheter. Jag vill även få klarhet från Konkurrensverket och andra hur de anser att vi kan samarbeta med idéburna aktörer som Ersta, säger Anna Starbrink i ett uttalande.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev