Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Litet blodlager i Västmanland

Publicerad: 24 juli 2015, 10:25

När blodgivarna åker på semester töms blodlagren snabbt.

Foto: Thinkstock

Blodcentralen i Västmanland behöver få in fler blodgivare med framför allt blodgrupp A+ samtidigt som tillgången i övriga landet ser relativt bra ut.


Att det blir en nedgång och viss sommartorka i blodlagren är normalt, visar den rundringning som Dagens Medicin gjort till flera blodcentraler i landet.

– Blodgivarna drar på semester och uppmärksammar inte alltid kallelserna från blodgivningscentralerna. Många får kallelserna via sina arbetsmail som de inte läser på ledigheten. Vi försöker nu få in fler givare via sms, vilket går bättre, säger Lisbeth Forslund som är biomedicinsk analytiker och ansvarig för blodlagret i Västmanland.

Det är framför allt A+blod  som behövs i Västmanland.

Vid blodgivningscentralerna i Stockholm läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne har tillgången av blod denna sommar ändå varit tillfredställande,visar Dagens Medicins sammanställning.

– Det har varit helt under kontroll här, men det kan fort ändra sig, säger Lena Lyxe som är medicinskt ansvarig vid transfusionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Trots att det fungerat bra i sommar går det inte att andas ut, bekräftar samtliga blodgivningscentraler som Dagens Medicin varit i kontakt med. En större olycka kan tömma blodlagren snabbt. Dessutom behöver ständigt nya blodgivare rekryteras.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev