Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Macchiarini-åtal drar ut på tiden

Publicerad: 22 februari 2017, 08:24

Paolo Macchiarini.

Foto: Oskar Kullander

Först senare i vår kan skandalkirurgens operationer bli föremål för rättslig prövning.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

– Det här är en mycket svår förundersökning. Dels därför att vi måste sätta oss in i det rent medicinska frågorna – vad skedde och vilka risker fanns det med detta. Dels har det varit svårt att få in all dokumentation av varje patient. Ur journalsystemen kan man få ut allt eller intet, säger Jennie Nordin, kammaråklagare vid Västerorts åklagarkammare, till Dagens Nyheter.

Hon uppger för tidningen att det har hållits förhör med vittnen från Island, USA, England, Turkiet och Belgien samt att det återstår ett fåtal förhör. Paolo Macchiarini har däremot inte hörts fler gånger sedan han delgavs misstanke om grovt vållande till annans död samt grovt vållande till kroppsskada i juni i fjol. Brott som skandalkirurgen bestrider ansvar för.

Ett eventuellt åtal kan komma senare i vår och Jennie Nordin uppger att hon och hennes åklagarkollega Anders Tordai ännu inte har tagit ställning om fler personer kan komma att omfattas av ett eventuellt åtal.

– Vi avvaktar kompletteringarna från rättsliga rådet. Vi håller på med de sista förhören och går igenom de skriftliga dokumenten – det kommer in nya hela tiden. Sedan ska det ställas mot Socialstyrelsens riktlinjer, säger Jennie Nordin till Dagens Nyheter.

Relaterat material

Fråga om livshot vitalt för åtal i Macchiarini

Macchiarini delgiven misstanke om brott

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev