Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Macchiarini-debatt om vildhjärnor och kontrollsystem

Publicerad: 6 oktober 2016, 08:46

Den medicinska forskningen är medelmåttig och behöver fler vildhjärnor. Men det måste finnas ledare och system som håller koll på dem. Lärdomar av KI-skandalen diskuterades på ett seminarium på onsdagen.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

I spåren av Macchiarini-skandalen, med den hårt kritiserade forskningen och operationerna med konstgjorda luftstrupar, finns en gryende rädsla för nyskapande forskning.

– Risken att göra fel gör att man inte vågar vara innovativ. Men Sverige har för mycket medelmåttig forskning och för lite excellent. Vi behöver mer sådan. Den får dock inte ske på bekostnad av patientsäkerheten, sade Kjell Asplund som utrett hur Karolinska universitetssjukhuset hanterade den kritiserade kirurgen Paolo Macchiarini.

Anders Lönnberg (S), som är nationell life science-samordnare höll med om att svensk forskning behöver fler nyfikna och innovativa forskarhjärnor som vågar testa gränser.

– Vi kan aldrig bygga ett helt psykopatsäkert system och Macchiarini får inte styra hur vi formar svensk framtida forskning. Det som hänt får inte sätta stopp för nyfikenhetsforskningen, sade han.

Att såväl sjukhus som lärosäte måste dra lärdom av det som hänt var debattörerna eniga om.

– Macchiarini var som ett enda stort och nyttigt stresstest. En av de viktigaste sakerna att åtgärda nu är att förbättra patientsäkerhetskulturen, men det är kanske även det svåraste. Det finns en konkurrenskultur på sjukhuset där man inte riskerar sin position genom att ifrågasätta. Det i sin tur kan leda till att patientsäkerheten åsidosätts.

Sten Heckscher, som utrett KI:s ansvar, höll med om att kulturen och rädslan för att stöta sig med chefer är en fara.

De båda var rörande överens om att det nu krävs förändringar där de båda institutionerna arbetar hårt för att följa de regelverk som finns för forskning och sjukvård och även tydliggör ansvaret sinsemellan.

Både sjukhusdirektör Melvin Samsom och KI:s tf rektor Karin Dahlman-Wright menade att de tog allvarligt på det som hänt och nu arbetar för att ta tag i de brister som lagts på bordet.

– Vi har alla chanser att bli ett bättre KI efter detta, sade Karin Dahlman-Wright.

Att Karolinska institutet ännu inte fått en fungerande styrelse – sedan tidigare ledamöter och ordförande avsatts eller avgått, tyckte Sten Heckscher var illa.

– Det har gått en månad och vi har vi en lam styrelse på KI. Det är dåligt av utbildningsdepartementet att ännu inte tillsatt en ny ordförande och sett till att stärka styrelsens roll, sade han.

Här hittar du all Dagens Medicins bevakning i Macchiarini-affären.

Och här kan du se debatten i DM Play.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev