Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Macchiarini delgiven misstanke om brott

Publicerad: 22 juni 2016, 08:44

Paolo Macchiarini.

Foto: Conan Fitzpatrick/SVT

UPPDATERAD. Paolo Macchiarini har nyligen förhörts och delgavs då misstanke om brott.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Kirurgen är misstänkt för två fall av grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

– Misstankarna gäller brott i samband med operationer varav tre gäller operationer av syntetiska luftstrupar medan den fjärde gäller en helt annan operation som utfördes på Huddinge sjukhus, säger Jennie Nordin vid Västerorts åklagarkammare, till TT.

Karolinska universitetssjukhuset, där Paolo Macchiarini var verksam när han utförde de operationer som lett till att han är delgiven misstanke för grovt vållande till annans död, vill inte kommentera misstankarna.

– Det är nog inte någon här som vill ge en kommentar till det. Vi avvaktar dels rättsprocessen och dels de olika utredningar som pågår, säger Klas Östman, presschef på Karolinska.

Paolo Macchiarini utförde de tre operationerna på Karolinska universitetssjukhuset då patienternas luftstrupar byttes ut mot syntetiska. Två av patienterna dog, medan den tredje, som numera vårdas i USA, skadades svårt.

Även fler personer kan komma att delges misstanke om brott.

– Ja, det kan jag inte utesluta, men det är för tidigt att säga. Det är en mycket komplicerad utredning och nu ser vi över hela händelseförloppet för att skapa oss en bild av vad som skett och hur dessa operationer möjliggjorts, säger Jennie Nordin.

Utöver dessa operationer är Paolo Macchiarini alltså även misstänkt för grovt vållande av kroppsskada vid en fjärde operation. Men vad det var som opererades vid detta tillfälle vill åklagaren inte säga, med hänvisning till förundersökningssekretess.

– Men det handlade inte om syntetiska luftstrupar, så mycket kan jag säga, säger Jennie Nordin.

Paolo Macchiarinis advokat, Björn Hurtig, uttalar sig i frågan i Dagens Juridik:

– Min klient nekar i sten på alla punkter. Enligt åklagarna har han tagit medvetna risker. Vi menar att det i stället handlar om att han har agerat medvetet riskreducerande.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

DAGENS MEDICIN OCH TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev