Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Macchiarini-fallet: Sten Heckscher granskar KI

Publicerad: 9 februari 2016, 13:04

Sten Hesckscher.

Foto: Maja Suslin/TT

Sten Heckscher ska leda granskningen av Karolinska institutet.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutet

Sten Heckscher har tidigare varit rikspolischef och ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen. Nu får han det tunga uppdraget att räta ut alla frågetecken kring den så kallade KI-affären och därmed hanteringen av den omdiskuterade kirurgen Paolo Macchiarini.

Lars Leijonborg, ordförande i KI:s styrelse konsistoriet, presenterade Sten Heckscher som en oberoende person med hög integritet under en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Heckscher har själv valt två personer som ska medverka i granskningen: författaren Ingrid Carlberg och professor Carl Gahmberg.

- Vi har valt en finländsk professor som har väldigt gott rykte. Jag ville även ha Ingrid Carlberg som fått en rad utmärkelser. Hon förenar olika kompetenser och hon är orädd, säger Sten Heckscher.

Kommer även misstankarna om forskningsfusk att utredas?

- I första hand är det handläggningen av ärendet vi ska titta på, men där ingår ju även hur dessa misstankar har hanterats. Vi får se exakt var det kommer att landa.

Utredarna

Sten Heckscher är 73 år och har tunga meriter bakom sig. Han har varit president i Kammarrätten i Stockholm, rikspolischef, generaldirektör för Patent- och registreringsverket, statssekreterare i justitiedepartementet och näringsminister. Han har desstuom varit ordförande i styrelsen för Stockholms universitet i nio år.

Ingrid Carlberg, 54 år, är författare och har bland annat gett ut ”Pillret” år 2008 och Wallenberg-biografin ”Det står ett rum här och väntar på dig…” år 2012. Hon är vinnare av Augustpriset. Hon är medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet och har varit ledamot av Granskningsnämnden för radio och TV. Hon var tidigare anställd på Dagens Nyheter där hon jobbade i 20 år.

Carl Gahmberg, 73 år, är professor i biokemi vid Helsingfors universitet, utbildad läkare och tidigare verksam i USA. Han fortsätter att forska, efter sin pensionering, vid ”The Gahmberg Lab” i Finland. Han är även utländsk ledamot av svenska Kungliga Vetenskapsakademin.

Källa: Karolinska institutet

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev