Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Macchiarini har fått en advokat

Publicerad: 24 februari 2016, 12:09

NY VERSION. Den fuskanklagade kirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska institutet har fått Björn Hurtig som advokat. Han vill utreda KI.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

Brottmålsadvokaten Björn Hurtig vill se en noggrann granskning av Karolinskas ansvar för de misslyckade operationerna av luftstrupar, som lett till två patienters död.

Paolo Macchiarini är anklagad för forskningsfusk med konstgjorda luftstrupar. Han har arbetat på Karolinska institutet, men även haft en halvtidstjänst som läkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Nu befinner han sig utomlands. Flera utredningar pågår om det som hänt. En av dem är en åklagarledd förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande av kroppsskada.

– Men han är inte delgiven misstanke om brott, säger Björn Hurtig, som alltså utsetts till advokat för Paolo Macchiarini.

Däremot mår kirurgen dåligt.

– Det är en jobbig situation. Han är uthängd som fuskare i snart sagt hela världen. Men han har bara velat hjälpa folk, och inte varit ute efter att skada någon, framhåller Björn Hurtig.

Han och hans schema bestämmer när han kommer, om han nu kommer. – Björn Hurtig om när Macchiarini kan komma till Sverige för förhör.

Advokaten har hunnit ha flera kontakter med sin klient, men har ingen detaljkunskap om brottsutredningen.

– Jag vet väldigt lite om den ännu. Jag vet att man vill prata med Macchiarini, och det ska jag så klart framföra, säger Björn Hurtig.

När kirurgen i så fall kan komma till ett förhör är oklart.

– Han och hans schema bestämmer när han kommer, om han nu kommer.

Björn Hurtig anser att man måste granska Karolinska universitetssjukhusets ansvar för de misslyckade operationerna.

– Man ska inte vara så snabb med att döma Macchiarini. Det måste inte vara han som är syndabock i alla lägen, säger Hurtig.

För några år sedan försvarade Björn Hurtig en barnläkare på Karolinska som anklagades för att ha vållat ett spädbarns död. Läkaren friades av Solna tingsrätt.

Nyligen blev han också utsedd till ny advokat för Nerijus Bilevicus, som dömts för mordet på Lisa Holm och kommer att överklaga till Högsta domstolen.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev