tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Macchiarini medger att plaststrupen inte fungerar

Publicerad: 28 januari 2016, 07:16

Paolo Macchiarini, professor i regenererativ kirurgi, frågades ut av tv-producenten Bosse Lindquist.

Paolo Macchiarini medger i SVT:s Dokument inifrån att plaststrupen som använts vid de experimentella operationerna inte fungerar i nuläget.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetPaolo Macchiarini

I den sista delen av tre medger kirurgen att implantatet som använts vid flera operationer på patienter som därefter avlidit, inte fungerar som den borde i nuläget.

–  Ja, och det var därför vi avbröt försöken på människor i väntan på nya implantat, säger Paolo Macchiarini i dokumentären.

– Om man inte gör någonting alls, då kan man troligen inte dra några sådana slutsatser. Så visst, vi har haft komplikationer men vi har lärt oss mycket av dem. Så för framtida patienter borde det bli bättre, mycket bättre.

På frågan om han någon gång känt tvivel kring om det var rätt att operera en kvinna i Ryssland som inte var dödligt sjuk med implantatet svarar han:

– Så klart jag känner tvivel. Vi ägnar oss åt komplicerade saker. Tror du att vi är odjur?

Av dokumentären framgår att planen är att experimenten med plaststrupar ska återupptas, men först efter djurförsök. Något som inte föregick den första operationen, enligt dokumentären.

I avsnittet hävdar Paolo Macchiarini först att den första operationen föregåtts av djurförsök vid Karolinska institutet och att det finns opublicerade studier i ämnet. Sedan antyder han att djurförsöken i stället ägt rum i Ryssland.

I dokumentären fortsätter de ansvariga på Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet att stå bakom Paolo Macchiarini. Anders Hamsten, rektor på KI, medger att Macchiarini kunde ha varit uttryckt sig ”med större precision” i sina studier. Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat har KI dock efter dokumentären distanserat sig från operationerna i Ryssland.

Dagens Medicin har sökt och fortsätter att söka Paolo Macchiarini för en kommentar till kritiken mot hans operationer och forskning.

Relaterat material

Tv-bolag vill stoppa SVT:s Macchiarini-dokumentär

KI tar avstånd från Macchiarinis ryska operationer

Granskare: Det var forskningsfusk

Karolinska institutet svarar på kritiken

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev