Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

”Macchiarini-patient” avliden

Publicerad: 20 mars 2017, 07:37

Den sista av de tre patienter som fick en konstgjord luftstrupe på Karolinska universitetssjukhuset har dött. Den nu 27-åriga kvinnan dog på ett sjukhus i USA.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

Kvinnans luftstrupe hade skadats i hennes hemland Turkiet, i samband med en rutinoperation mot handsvett. År 2012 kom hon till Karolinska universitetssjukhuset där hon fick en ny luftstrupe av plast. Före operationen hade plaststrupen badats i stamceller.

Men tekniken var helt obeprövad. Den nya strupen fungerade inte. Efter ett flertal operationer transporterades kvinnan så småningom till USA där hon i maj 2016 genomgick en stor operation där hon bland annat fick en donerad luftstrupe, uppger SVT Nyheter Stockholm.

Utöver den turkiska kvinnan opererade ”stjärnkirurgen” Paolo Macchiarini och hans medarbetare ytterligare två patienter på Karolinska universitetssjukhuset, en amerikansk medborgare samt en eritreansk utbytesstudent från Island. Båda dog.

När skandalen var ett faktum hävdade sjukhuset bland annat att patienterna var döende, varför operationerna sågs som ett sista halmstrå, vilket inte var sant. Det påstods också att det fanns etiska tillstånd, vilket inte heller var sant. Patienterna hade heller inte blivit informerade på ett korrekt sätt, bland annat om det faktum att metoden var helt obeprövad.

För närvarande pågår en polisutredning kring skandalen och Paolo Macchiarini har delgivits misstanke om brott.

Sen ursäkt

Den nu avlidna kvinnan och hennes anhöriga fick en ursäkt av Karolinska universitetssjukhuset i september 2016 – mer än fyra år efter operationen.

Vid en pressträff berättade sjukhusdirektör Melvin Samsom att ett brev har skickats till henne samt anhöriga, med en officiell ursäkt och önskan om en personlig kontakt för att diskutera hur Karolinska Universitetssjukhuset kan stödja patienten och närstående.

Huruvida sjukhuset och kvinnan eller hennes anhöriga etablerade någon kontakt är oklart.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News