Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Macchiarini sänker förtroendet för forskning

Publicerad: 15 december 2016, 06:39

Paolo Macchiarini.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Uppmärksamheten kring kirurgen Paolo Macchiarini har sänkt svenskars förtroende för medicinsk forskning.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Enligt en ny undersökning från Vetenskap och allmänhet uppger 35 procent att Macchiarini-affären påverkat deras förtroende för forskare negativt.

I sviterna av de stort uppmärksammande skandalerna kring kirurgen och hans verksamhet på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm anger allt färre att de har stort förtroende för forskare.

I organisationen Vetenskap och allmänhets senaste rapport, VA-barometern, säger hela 35 procent av de tillfrågade att Macchiarini-affären har påverkat deras förtroende för medicinsk forskning negativt.

– Jag blev lite förvånad. Det generella förtroendet för forskare är fortsatt högt, så jag tänkte hur går det här ihop, säger Maria Lindholm, chefsutredare på Vetenskap och allmänhet.

I VA-barometern framgår att andelen svenskar som känner "mycket stort förtroende" för forskare vid universitet och högskolor har minskat från 34 till 31 procent, om man jämför mätningen vid månadsskiftet september/oktober 2015 med samma tid 2016.

Samtidigt har det skett en förskjutning så att fler uppger att de känner "stort förtroende", snarare än "mycket stort".

På det stora hela känner svenskar dock fortfarande förtroende för forskning. Hela 86 procent svarar att de har mycket högt eller högt förtroende för forskare. Maria Lindholm tror därför att förtroendet för den medicinska forskningen kommer att öka på sikt.

– Det är svårt att säga hur länge effekten av Macchiarini håller i sig, men svenskarnas förtroende för medicinsk forskning är ändå ganska grundmurad, så jag tror att den kommer att mattas av, säger hon.

VA-barometern har genomförts varje år sedan 2002. Ett representativt urval på runt 1 000 personer i åldrarna 16—76 ingår i undersökningen.

Relaterat material

Macchiarini behåller miljoner – KS polisanmäls

Macchiarini JO-anmäler KI

Förtroendet för Samsom blev politikerfråga

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev