måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Macchiarini-skandalen ger stor efterverkan

Publicerad: 7 september 2016, 10:39

Paolo Macchiarini Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Paolo Macchiarini-skandalen uppmärksammas även utanför Sveriges gränser, vilket kan påverka KI:s anseende och rankning.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetPaolo Macchiarini

Det kan ge tydliga konsekvenser för Karolinska institutet, anser Phil Baty, brittisk redaktör för en global universitetsranking.

– Det är ingen tvekan att det här kommer att uppmärksammas av internationella studenter och vara en utmaning för Karolinska, säger Baty i telefon till TT.

Han arbetar från Storbritannien som redaktör för Times Higher Education World University Rankings (THE). Sedan 2004 gör man årligen en topplista över världens mest framstående universitet.

På den senaste var just Karolinska institutet rankat 28:a och därmed ett av de allra främsta i hela Europa.

– Det här fallet har följts över hela världen och är chockerande och väldigt olyckligt. Ett av huvudskälen till att Karolinska rankats så högt har varit just kvalitén på deras vetenskapliga publikationer. Det är välkänt för just sin forskning, särskilt inom just medicin, säger Baty.

Vad får sådana här skandaler för betydelse för framtida rankning?

– I vårt jobb gör vi bland annat en undersökning om olika universitets anseenden. Teoretiskt sett svarar de tillfrågade kring hur framstående universiteten varit inom olika områden och omdömen ges utifrån vetenskapliga publikationer, inte tidningsrubriker. Men självklart har en sådan här skandal potentialen att skaka om enskilda personers förtroende för forskning från ett specifikt universitet.

Men de som framförallt kan påverkas, menar Pilh Baty, är de som i sin tur är tänkta att använda Times Higher Education ranking, det vill säga internationella forskare och gäststudenter som funderar på var de vill verka i framtiden.

– De tittar inte bara på rankning utan följer även sociala medier och granskar olika universitet. Jag kan bara spekulera, men om de gör sin research och googlar Karolinska så kommer det vara många besvärliga rubriker, säger Baty.

Om ett par veckor kommer årets rankningslista att publiceras. Phil Baty kan av naturliga skäl inte avslöja något om Sveriges eller KI:s placeringar. Han påpekar dock att den kommer att vara ”väldigt intressant för svensk del”.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

KI får kritik för nonchalans i Macchiarini-fallet

TOBIAS ÖSTERBERG/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev