Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Macchiarinis operationer i Krasnodar granskas

Publicerad: 25 februari 2016, 11:29

En rysk myndighet har satt igång en granskning av sjukhuset där Paolo Macchiarini utförde strupoperationer på icke-dödligt sjuka patienter. Samtidigt slår sjukhuset tillbaka mot anklagelserna.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Under åren 2012 till 2014 fick totalt fyra patienter plaststrupar av Paolo Macchiarini och hans kollegor vid det Regionala sjukhuset nummer 1 i Krasnodar, i södra Ryssland. Tre av dem är döda, medan den fjärde, vars implantat togs bort, fortfarande lever.

Att verksamheten nu granskas beror på att en patient enligt medier ska ha fått en luftstrupe transplanterad på felaktiga grunder och att detta kan ha brutit mot Rysslands lagar, skriver Rysslands federala myndighet för tillsyn av sjukvården.

Myndigheten ska granska om ryska medborgares rättigheter har följts, om vårdgivaren följt landet lagar och regler för vård och omsorg samt om reglerna för medicintekniska produkter har följts.

Samtidigt har det också kommit ett uttalande från sjukhuset där operationerna utfördes. Där hävdas bland annat att den bild av verksamheten på sjukhuset som gavs i SVT-dokumentärserien ”Experimenten” är partisk och att den förvränger verkligheten.

Angående ”anklagelser” om att det inte fanns tillräckliga skäl att operera den i dokumentären uppmärksammade patienten Julia Tuulik skriver sjukhuset att hon valdes ut efter diskussioner på en internationell videokonferens, där bland annat representanter från Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset fanns med.

Vidare skriver sjukhuset att operationerna var godkända av en etisk kommitté och att patienterna var införstådda med de komplikationer som kunde uppstå. Sjukhuset uttrycker besvikelse över att man trots ansträngningar inte kunde förlänga överlevnaden hos patienterna.

Dagens Medicin har pratat med en av de svenska läkarna från Karolinska universitetssjukhuset som var med på den aktuella videokonferensen i februari 2012, där flera patientfall från olika länder diskuterades. Hen hävdar att inga beslut om behandling togs i något fall, inte heller gjordes några rekommendationer om behandling från svensk sida.

– Ansvaret för beslut om behandlingar vilar alltid på hemmasjukhuset och ansvariga läkare, säger den svenska läkaren.

Två ryska patienter som var kandidater till att få plaststrupar diskuterades på konferensen, bland annat visades bronkoskopifilm och CT-bilder. Fanns det ingenting som ni borde ha reagerat på, till exempel att de var för friska för att få en experimentell behandling?

– Nej, jag har inget minne av det. Över huvud taget gav konferensen inte så mycket. Vi hade själva en patient från oss som vi diskuterade men där  fick vi inte någon användbar input från övriga deltagare. Den patienten var inte kandidat för någon transplantation. Att diskutera svåra patientfall hör till läkares vardag. Det görs jämt och ständigt inom och utom sjukhuset, inte minst på internationella konferenser.

Enligt Expressen befinner sig nu Paolo Macchiarini i Ryssland där han fortsätter att arbeta med forskning kring organ och stamceller.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev