Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Macchiarinis operationer mörkas av struptillverkare

Publicerad: 18 mars 2016, 09:58

En så kallad bioreaktor från Harvard Apparatus Regenerative Technology, Hart, användes inför Paolo Macchiarinis kontroversiella strupoperationer. I de sista operationerna användes också plaststrupar från de amerikanska företaget.

Foto: Harvard Bioscience

Det amerikanska företaget Hart har tidigare stoltserat med resultaten från Paolo Macchiarinis operationer med plaststrupar i Sverige och i Ryssland. Vid presentationen av årsrapporten för 2015 saknas dock sådana referenser.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

I stället fokuserar man helt på de lovande data från djurförsök som företaget anser sig ha för en ny generation av plaststrupar jämfört med den som Paolo Macchiarini använde i några av sina kontroversiella operationer. Den här nya tekniken ska också användas tillsammans med andra typer av patientspecifika celler än de som Macchiarini använde.

Dagens Medicin har tidigare avslöjat att företaget har gett felaktig information om överlevnaden för de patienter i Ryssland som inte var i livshotande tillstånd när de fick nya platsstrupar av Paolo Macchiarini.

Så sent som i förra månaden hävdade företagets vd James McGorry vid en presentation för investerare att patienterna bara hade en till två månader att leva innan operationen och att de efteråt levde i ett till två år.

Efter Dagens Medicins artikel har Hart tagit bort ett flertal filmer och länkar till medieklipp som gett positiv bild av hur det gått för de patienter som fått struparna, bland annat den i Sverige uppmärksammade ryska kvinnan Julia Tuulik.

Hart, som står för Harvard Apparatus Regenerative Technology, presenterade sin rapport  i går torsdag den 17 mars.

Relaterat material

Skönmålad bild av Macchiarinis operationer kvar hos struptillverkaren

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev