Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Magnesiumskruvar kan ersätta titan

Publicerad: 7 mars 2017, 10:07

Foto: Anna Rehnberg

Med magnesium i stället för titan kanske livskvalitén kan höjas för dem som behöver tandimplantat eller har råkat ut för benbrott. Hittills har tekniken testats på djur.


Silvia Galli vid odontologiska fakulteten på Malmö högskola har i djurförsök visat att magnesiumskruvar har fördelen att de på sikt löses upp och ersätts av ny benbildning. Detta kan vara användbart när implantatet inte behöver vara permanent — då skulle patienterna slippa genomgå en andra operation för att ta bort titanet.

– Jag tror att med självupplösande implantat av magnesium kan vi verkligen förbättra livskvalitén för alla dessa patienter, säger Silvia Galli till SR Vetenskapsradion.

Med hjälp av röntgen och mikroskop kunde hon i sina studier se hur benet kring magnesiumskruvarna växte till sig. Inom några månader hade magnesium ersatts av kalcium och fosfat från blodet. Njurarna klarar att göra sig av med resterna av metallen utan biverkningar. Men det krävs ytterligare forskning innan kliniska försök på patienter kan inledas.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev