Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Magnetband hindrade magsyran

Publicerad: 21 februari 2013, 10:26

Ett litet band med magnetiska kulor kan lindra besvären för patienter med svårbehandlad halsbränna, enligt en studie.


Vid halsbränna och sura uppstötningar, reflux, tränger magsyra sig upp från magsäcken och in i matstrupen på grund av att magmunnen inte håller tillräckligt tätt.

Läkemedel eller kirurgi är behandlingsalternativen när inte livsstilsförändringar räcker. Men läkemedel hjälper inte alla och kirurgi är förknippat med hög risk för biverkningar då patienten får svårt att exempelvis rapa och kräkas.

Nu kommer ett alternativ till dagens kirurgiska metoder som ger statisk stadga åt magmunnen: ett  elastiskt  band med kulor i titan. Kulorna har en magnetisk kärna som håller dem samman och som förhindrar att maginnehållet tar sig åt fel åt. Samtidigt särar de på sig vid ett visst tryck, som när patienten sväljer ner en bit mat, eller rapar.

En amerikansk forskargrupp har följt 100 patienter som fick refluxbandet inopererat runt matstrupen, strax ovanför magmunnen, med hjälp av titthålskirurgi. Ingen kontrollgrupp fanns. Resultaten, som redovisas i New England Journal of Medicine, visar att 64 av patienterna hade inga eller kraftigt minskade attacker av syra i matstrupen ett år efter ingreppet. 93 av patienterna hade minskat sin användning av protonpumpshämmare med minst hälften efter ett år, en andel som var 87 procent efter tre år.

Resultaten är lovande, enligt forskarna. De skriver dock att effekten av behandlingen på lång sikt ännu är okänd, liksom de eventuella riskerna. De skriver också att större randomiserade studier behövs, där effekten jämförs med andra behandlingar.

Den aktuella studien har sponsrats av Torax Medical som marknadsför kulbandet.

Läs artikeln:

Robert Ganz med flera. Esophageal sphincter device for gastroesophageal reflux disease. New England Journal of Medicine, publicerad online den 21 februari. DOI: 10.1056/NEJMoa1205544.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News