Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Målgång för globalt robotkirurgimaraton

Publicerad: 17 februari 2015, 08:12

Foto: Thinkstock.

Kirurger över hela världen har opererat live i en stor webbsändning.


Klockan 10.00 på måndagen inledde Peter Wiklund, professor i urologi vid Karolinska institutet, Worldwide Robotic Surgery Event med en robotoperation av en patient med blåscancer.

Operationen livesändes via webben och kunde ses av uppskattningsvis 1 000 studenter, läkare och professorer i över 50 länder. När operationen var avslutad påbörjades nästa livesända operation i ett annat land. Eventet pågår i 24 timmar och var planerat att innefatta 14 operationer.

Peter Wiklund tycker att det är ett spännande koncept för att med relativt enkla medel nå ut med kunskap. Och det har många fördelar mot hur avancerade robotkirurgiska tekniker vanligtvis lärs ut.

I princip hur många som helst kan se operationen via webben, när intresserade kirurger annars får trängas i ett konferensrum. Kirurgerna får operera i sin egen hemmamiljö, på den patient de har valt ut och i sin egen tidszon i stället för att åka någon annanstans i världen, med alla de negativa konsekvenser ett sådant miljöombyte kan innebära för prestationen.

Samtidigt är 1 000 åskådare ingenting för kirurger med scenskräck.

– Jag är van, så för mig spelar det ingen roll. Men det finns vissa kirurger som inte tycker att det är så trevligt. Men de ska inte hålla på med sådant här, säger Peter Wiklund till Dagens Medicin.

Hur gick operationen?

– Den gick jättebra! Det var en smal patient som var lättopererad och en operation som brukar ta lång tid körde vi på tre timmar och 50 minuter, vilket är supersnabbt och enkelt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev