tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

”Man ska hedra medborgarnas önskan att donera organ”

Publicerad: 30 september 2015, 13:44

I donationsutredningen presenteras en rad förslag som ska kunna fördubbla antalet organdonatorer. Bland annat ska vården kunna utreda samtycke innan en patient avlider.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Regeringens särskilda utredare Anders Milton lyfter fram patientens självbestämmande som det viktigaste i den utredning han i dag, onsdag, lämnat på socialdepartementet.

– Vi måste komma bort från tanken att man vårdar någon för någon annans skull, säger han till Dagens Medicin.

Personer som drabbas av en svår stroke med dålig prognos erbjuds i dag palliativ behandling utan respiratorvård. Det beror, enligt Anders Milton, på att Socialstyrelsen vid två tillfällen, 2007 och 2011, i brev till vården gett uttryck för att om patienten skulle läggas i respirator så skulle det vara vård för någon annans skull. Det vill säga vård för den person som i förlängningen skulle kunna få ett organ när patienten avlider.

– Det tycker vi är fel synsätt och föreslår därför lagändringar som innebär att man i stället ska se det som att man ska hedra medborgarnas önskan att donera organ.

Rent konkret föreslås en ny typ samtyckesutredning. Det innebär att när en patient i situationen ovan kommer in på sjukhus så undersöks den eventuella viljan att donera genom slagning i donationsregistret och/eller samtal med närstående. Och parallellt med palliativ vård ges även cirkulationsstabiliserande medel så att organen är i så bra skick som möjligt vid en eventuell donation.

Om utredningen kommer fram till att patienten är negativt inställd till donation avbryts den cirkulationsstabiliserande behandlingen. Om utredningen landar i att patienten är positiv fortsätter behandlingen tills dess att patienten avlider och efter det opereras aktuella organ ut.

Donationsutredningen föreslår också en lagändring för patienter som intensivvårdas och som både i journaltext och i samförstånd med anhöriga konstaterats vara bortom räddning, enligt utredaren.

Utredningen föreslår att patientens eventuella vilja att donera också här utreds och om vården finner att hen är negativt inställd så avbryts behandlingen, precis som i dag. Kommer utredningen i stället fram till att patienten är positivt inställd tas det först kontakt med en transplantationskirurg. Sedan stängs respiratorn av och om patientens hjärta slutar att slå inom en tretimmarsperiod blir patienten eventuellt aktuell för donation.

– Med de här förändringarna kan vi fördubbla antalet donatorer och då försvinner i princip kön, säger Anders Milton.

Utredningen även låtit genomföra en enkät med allmänheten.

– Den gav ett överväldigande stöd för förslagen, säger Anders Milton.

Det ska även råda en bred konsensus hos både patientföreningar och professionsföreträdare om att förslagen ligger väl i linje med de uppfattningar som finns. Ingen organisation ska enligt utredaren ha opponerat sig.

Donation i dag

Enligt gällande regler är det först efter att en person avlidit som vården får undersöka vilken inställning personen hade till donation.
Har man inte tagit ställning förväntas man vara positiv till donation.

Källa:
Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev