Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Många transplantationer på Sahlgrenska i juli

Publicerad: 11 augusti 2020, 11:24

Ovanligt många transplantationer genomfördes på Sahlgrenska universitetssjukhuset under juli, efter en betydligt lugnare vår. Endast akuta transplantationer har gjorts, vilket underlättats av att antalet covid-sjuka på intensiven minskat betydligt under sommaren.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhusetCoronakrisen

Hela 40 transplantationer gjordes på sjukhuset i juli. Av dessa var det tolv transplantationer som genomfördes under loppet av bara tre dagar.

– Vi har som mest gjort ungefär 350 transplantationer på ett år tidigare, vilket ger knappt 30 i månaden, berättar verksamhetschefen Per Lindnér för Dagens Medicin.

Snittet ligger på 28 stycken närmare bestämt. 40 är alltså klart mer än vanligt.

Rent organisatoriskt krävs mycket resurser för en transplantation. Det handlar till exempel om operationssalar, plats på intensiven, narkosläkare, kirurger och annan personal, samt plats på vårdavdelning.

– Vi jobbar på hela tiden, och ibland får vi ringa in folk. Det går ganska mycket upp och ner med transplantationerna så vi har en organisation för det här, säger Per Lindnér.

Det som enligt honom skulle kunna gått åt skogen var just intensivvården, som var hårt belastad innan sommaren.

– Men covid-vården höll på att minska rätt ordentligt i juli så det fanns fria resurser, konstaterar han.

Även ett normalår är det bara en liten andel av transplantationerna som är planerade, med organ från levande donatorer. De allra flesta transplantationer sker med andra ord mer eller mindre akut. De transplantationer som genomförts på Sahlgrenska under juli var alla akuta. Det är dock inte speciellt som har hänt som gjort att det funnits många organ tillgängliga, utan det har helt enkelt slumpat sig så.

Det vanligaste är att organ kommer från personer som drabbats av hjärndöd efter en hjärnblödning. Även personer som får så allvarliga hjärtstopp att det leder till hjärndöd är vanliga donatorer. En mindre andel organ kommer från personer som råkat ut för allvarliga olyckor.

Under våren har ovanligt få transplantationer genomförts på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU. Dels har de planerade njurtransplantationerna fått ställas in. Men organtillgången sjönk också kraftigt i början av pandemin. I mars genomfördes endast tio transplantationer på SU, i april 14. Ny rutiner har tillkommit, som att se till att alla inblandade är covid-testade.

Hur pandemin påverkat situationen i övrigt för de patienterna som fått nya organ är ännu för tidigt att säga, en utvärdering pågår.

– Man fruktade att transplanterade, som står på immundämpande medicin, skulle avlida i större utsträckning av covid-19. Så blev det nog inte, men en viss överdödlighet tror vi kanske på. Nu kartlägger vi alla våra patienter, säger Per Lindnér.

Så här långt i augusti tickar transplantationsverksamheten på som vanligt, men än så länge på mer normala nivåer.

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev