Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Manschett skyddade inte vid bypasskirurgi

Publicerad: 9 oktober 2015, 12:26

Tidigare forskning har pekat på en skyddande effekt av att upprepade gånger pumpa upp en blodtrycksmanschett på patienternas överarm innan hjärtkirurgi. Men metoden tycks verkningslös, enligt två nya stora randomiserade studier.


I ingen av de två undersökningarna, som bägge publiceras i New England Journal of Medicine, fanns någon sammantagen effekt på hårda kliniska parametrar som kardiovaskulär död och insjuknande i hjärtinfarkt eller stroke.

Enligt hypotesen som låg till grund för studierna så kan ett tillfälligt avstängt blodflöde i en del av kroppen skydda samma kroppsdel, eller en annan del av kroppen, vid en längre tids stopp i blodflödet.

Flera studier har pekat på en möjlig nytta av sådan så kallad prekonditionering inför eller efter olika typer av ingrepp. Teorin är att vävnad som drabbas av syrebrist frisätter ämnen som gör att andra vävnader i kroppen klarar liknande förhållanden bättre.

I en ledarkommentar i tidskriften spekuleras i att den utblivna effekten i de nu aktuella studierna kan bero narkosläkemedlet propofol som användes för att söva patienterna.

Vidare lyfter man ett varnande finger, då förekomsten av kardiovaskulär död var vanligare efter prekonditionering i en av studierna, jämfört med i kontrollgruppen. Ledarförfattarna efterlyser därför mer studier av metodens säkerhet.

Läs abstract till studierna:

Patrick Meybohm med flera. A Multicenter Trial of Remote Ischemic Preconditioning for Heart Surgery. New England Journal of Medicine 2015; 373: 1 397–407.
Derek Hausenloy med flera. Remote Ischemic Preconditioning and Outcomes of Cardiac Surgery D.J. Hausenloy. New England Journal of Medicine 2015; 373: 1 408–17.

Relaterat material

Blodtrycksmanschett skyddade vid bypasskirurgi

Avstängt blodflöde i armen kan skydda hjärtopererad

Syrebrist ger extra energi åt infarktdrabbad hjärtmuskel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev