Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Matematiska modeller kan lindra organbrist

Publicerad: 10 mars 2015, 07:08

Väntetiden för att få en ny njure är i snitt över två år. Bristen på organ är stor. Men med hjälp av komplicerade matematiska modeller, algoritmer, kan betydligt fler levande donatorer matchas med mottagarna, rapporterar P4 Malmöhus.


Väntetiden för att få en ny njure är i snitt över två år. Bristen på organ är stor. Men med hjälp av matematiska modeller, algoritmer, kan betydligt fler levande donatorer matchas med mottagarna, rapporterar P4 Malmöhus.

Enkelt beskrivet handlar det om exempelvis ett par, där den ena parten är njursjuk och den andra vill donera sin ena njure, men där blodgrupper och vävnadstyp inte passar in. Någon annanstans i landet kan det finnas ett annat par i samma situation. Med hjälp av de matematiska formlerna kan dessa par och ännu fler personer knytas samman så att transplantationerna ändå kan genomföras.

En fördel är dessutom att det handlar om levande donatorer vilket är bättre för patienterna. Enligt Tommy Andersson, docent i nationalekonomi på Lunds universitet, kan metoden leda till 50 extra njurtransplantationer varje år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev