måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Material för traumavård ska köpas in av staten

Publicerad: 16 februari 2023, 09:00

Sveriges beredskap inför kris och krig ska nu stärkas, berättade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) på torsdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige ska nu få ett statligt säkerhetslager med läkemedel och sjukvårdsprodukter i syfte att stärka beredskapen inför kris och krig. Det berättade två ministrar vid en presskonferens.

Ämnen i artikeln:

Redaktionens valRegeringenAcko Ankarberg Johansson

MK


Det försämrade säkerhetspolitiska läget och det ryska anfallskriget mot Ukraina, gör att Sverige måste ha bättre beredskap ifall något liknande skulle inträffa här. Det menade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och ministern för civilit försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), på en presskonferens på torsdagsmorgonen.

– Vid en allvarlig kris eller krissituation med ett stort antal skadade, så kommer regionernas lager inte räcka till utan staten måste träda in, sa Acko Ankarberg Johansson.

Av det skälet fattar regeringen i dag, torsdag beslut om att ge Socialstyrelsen i uppdrag att köpa in och lagra sjukvårdsprodukter i ett statligt säkerhetslager till en sammanlagd kostnad av 500 miljoner kronor under 2023. 

Målet är att kunna hantera ett masskadeutfall, som vid en katastrof eller i händelse av krig då många skadas samtidigt.

Socialstyrelsen får också i uppdrag att förvalta lagret och se till att exempelvis läkemedel vars datumstämpel passerats, byts ut.

Utöver de läkemedel som behövs, exempelvis vid infektioner och smärta och för att upprätthålla blodtryck, ska säkerhetslagret också innehålla andra sjukvårdsprodukter och utrustning för att omhänderta människor vid ett masskadeutfall, uppgav hon. 

Listan på exakt vad som Socialstyrelsen anser bör ingå är dock sekretessbelagd, enligt sjukvårdsministern.

– Det beror dels på beredskapsskäl, dels på att det nu ska ske en upphandling, uppger hon för Dagens Medicin.

Carl-Oskar Bohlin (M) sa också vid pressträffen att det nu är ”hög tid att ta ut steglängden och öka förmågan i det civila försvaret.”

– Samhällets grunder måste kunna fungera och då är sjukvården en central del, sa han.

Tidigare år har regeringen också gett Socialstyrelsen i uppdrag att öka sjukhusens beredskap och öka robustheten i sjukhusbyggnader.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev