Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Matstrupe lagades med nybyggd vävnad

Publicerad: 8 april 2016, 22:30

Nedan i bilden syns metallnätet som sattes in patientens matstrupe.

Foto: Kulwinder Dua med flera. Lancet

Amerikanska forskare har lyckats reparera en svårt skadad matstrupe med hjälp av metallnät och vävnad från människohud. Patienten lever sju år efter ingreppet, kan svälja utan problem och har normal vikt, enligt resultaten som nu publiceras i tidskriften Lancet.


– Om vi i framtiden kan behandla större skador med samma metod, skulle det få stor betydelse för den kirurgiska behandlingen av matstrupscancer och också för godartade tillstånd som missbildningar hos barn, säger Kulwinder Dua, en av forskarna bakom studien till Dagens Medicin.

Den nu aktuella patienten hade tidigare blivit svårt skadad i en bilolycka. Och det var som en komplikation till dessa skador som han sökte akut på Medical College of Wisconsin i Milwaukee, USA. Det visade sig att han hade fått ett fem centimeter stort hål på matstrupen som var infekterat. Patienten gick inte att operera med konventionella metoder, så läkarna fick pröva en metod som dittills hade varit oprövad i människa men som testats på djur.

Läkarna började med att sätta ner ett metallnät, en stent, som överbryggade hålet i matstrupen. Sedan täcktes nätet med kommersiellt tillgängligt vävnadsmaterial från människohud som normal används vid bland annat bröstrekonstruktioner. Vävnaden sprejades med en plasmagel rik på tillväxtfaktorer från patientens eget blod. Sist täckte de alltihop med en muskel som togs från sidan av patientens hals.

Från början hade läkarna tänkt ta bort metallnätet efter tolv veckor. Men patienten vägrade detta av rädsla för att det skulle gå hål på matstrupen igen. Först efter tre och ett halvt år togs metallnätet bort.

Ett år senare konstaterade läkarna att det fanns ärrvävnad i strupen men också att de olika lagren av matstrupsväggen hade återbildats. Patienten hade även en fullt fungerande sväljreflex. Eftersom det dröjde så länge innan metallnätet togs bort kan Kulwinder Dua och hans kollegor inte säga hur lång tid nybildningen av vävnad tog.

Patientens strupe har alltså fortsatt att fungera och han mår efter omständigheterna bra. Kulwinder Dua hade senast kontakt med honom två veckor innan det aktuella arbetet nu publiceras.

Forskarna planerar nu mer studier på djur för att vidareutveckla metoden, så att den kan användas för att reparera större skador, och sedan förhoppningsvis pröva den i studier på patienter.

– Om man tänker sig att metoden ska användes vid strupcancer är det mycket som fortfarande är okänt, till exempel om strålning och cystostika inverkar på den regenerativa processen. Vi vet inte heller om metoden fungerar på en strupe som varit kroniskt skadad, till skillnaden från de här fallet där skadan var förhållandevis ny, säger Kulwinder Dua till Dagens Medicin.

Han tror att den nya metoden också har potential att fungera vid reparation av luftstrupar men att det först måste testas på djur.

Det aktuella fallet kommenteras i Lancet av de två forskarna Martin Birchall och Paolo De Coppi, som bägge tidigare har samarbetat med den kontroversiella kirurgen Paolo Macchiarini kring transplantationer av stamcellsförsedda luftstrupar.

Om det stämmer att den nu aktuella matstrupens alla lager har rekonstruerats är det ett remarkabelt fynd, skriver de.

Med tydlig hänvisning till Paolo Macchiarinis operationer med plaststrupar konstaterar också Birchall och De Coppi att det på sistone varit mycket diskussioner kring etiken med vävnadsodlade organ. Men de har dock inga invändningar på hur denna bit skötts i det aktuella fallet.

Läs abstract till studien:

Kulwinder Dua med flera. In-vivo oesophageal regeneration in a human being by use of a non-biological scaffold and extracellular matrix. Lancet, publicerad online den 8 april. DOI: 10.1016/ S0140-6736(15)01036-3

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev