tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Mer alkoholmissbruk efter fetmakirurgi

Publicerad: 18 juni 2012, 16:00

Personer som genomgått fetmaoperation hade större risk att ha problem med alkohol andra året efter operationen jämfört med året före, enligt en ny amerikansk studie i tidskriften Jama.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Nu kommer mer forskning som pekar på att fetmaoperation kan göra patienter mer sårbara för alkohol.

– –Det här är en bra studie. Kanske kan den bidra till att vi uppmärksammar det här problemet än mer i sjukvården, säger Magdalena Plecka Östlund, kirurg vid Södersjukhuset i Stockholm som själv forskat på hur fetmaoperation kan förvärra risken för alkoholmissbruk, se länk här intill.

I den amerikanska undersökningen har forskare vid bland annat University of Pittsburgh i USA följt 1 945 personer som fetmaopererats under åren 2006 till 2009.

Andelen som rapporterade att de missbrukade eller var beroende av alkohol var ungefär den samma året efter operation som året före, 7,3 jämfört med 7,6 procent.

Men under andra året efter operation var det 9,6 procent som rapporterade något av dessa problem, vilket var en statistiskt signifikant ökning jämfört med året före operationen.

– –Det är lite underligt varför det först är under andra året som förekomsten av alkoholmissbruk ökade. Men det kan ha att göra med att det tar tid för patienterna att anpassa sitt födo- och dryckesintag efter en fetmaoperation, säger Magdalena Plecka Östlund.

I studien hade personer som blivit opererade med gastric bypass, som är den i dag dominerande fetmakirurgimetoden, dubbel så hög risk att ha alkoholproblem efter operationen, jämfört med dem som blivit opererade med så kallad gastric banding.

– Att gastric bypass är farligare ur den här aspekten beror sannolikt på att man tar bort större delen av magsäcken där det finns alkoholnedbrytande enzym. Det leder till ett snabbare upptag av alkohol i kroppen, säger Magdalena Plecka Östlund.

Forskarna bakom studien påpekar att 2 procents absolut ökad risk för alkoholmissbruk eller alkoholberoende kan verka vara en liten ökning. Men ökningen motsvarar enligt forskarna potentiellt 2 000 fler amerikaner som varje år får alkoholproblem.

– Det här är ett problem som måste tas på allvar även i Sverige. Vi har blivit bättre. Till exempel opererar vi inte patienter som i anamnesen uppger att de haft ett missbruk de senaste två åren. Men det finns förbättringspotential. Kanske bör vi bli bättre på att hitta riskindivider före operation och följa dem bättre efter ingreppet, säger Magdalena Plecka Östlund.

Läs abstract till studien:

Wendy King med flera. Prevalence of Alcohol Use Disorders Before and After Bariatric Surgery. Jama, publicerad online den 18 juni 2012.

Relaterat material

Vanlig fetmaoperation ökar risken för alkoholmissbruk

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev