Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

Mer än var tredje operation bokas om

Publicerad: 25 augusti 2014, 11:30

Mer än en tredjedel av alla planerade operationer inom ortopedisk kirurgi bokas om, visar en studie. Att bry sig om när det passar patienten skulle kunna lösa ett och annat problem.


Som ett led i Ulla Caesars doktorandarbete vid Sahlgrenska akademin har förekomsten av ombokade, uppskjutna eller på andra sätt avbokade operationer vid ortopedikliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset kartlagts. Det handlar om 17 625 operationer mellan 2007 och 2011 för patienters planerade operationer som omfattade ledplastik, artroskopi eller ingrepp i fot eller fotled.

39 procent av dessa operationer sköts upp eller bokades om minst en gång. Den allra vanligaste orsaken, 33 procent av fallen, var att patienten själv av olika anledningar avbokat operationen.

– Vi hade en känsla av att det förekom men inte i vilken frekvens. Den är förvånansvärt hög, säger Ulla Caesar, som är operationssjuksköterska till vardags, till Dagens Medicin.

Vad hade patienterna för skäl till avbokningar?

– Framför allt handlade det om sociala skäl och familjeskäl. Och att det inte funkade med arbetslivet att man var ledig just då.

Ulla Caesar tror att ett recept för att minska just dessa avbokningar och avbokningar som sker på grund av att patienten inte känner sig redo eller tillräckligt väl insatt, vore att satsa på en mer personcentrerad vård.

– Man har sett i Norge, till exempel, att avbokningarna minskade när man fokuserade mer på patientens behov och planerat mer utefter när en operation passar dem. Då blir det färre ombokningar, säger Ulla Caesar.

Låter inte det lite självklart?

– Jo, men så är inte vården organiserad just nu.

Andra vanliga skäl till ombokningar av planerad kirurgi var att kliniken blivit tvungen till att köpa vård hos en annan vårdgivare på grund av svårigheter att leva upp till vårdgarantin (29 procent av fallen), att patienten inte var tillräckligt medicinskt förberedd (12 procent) samt att akut inkomna patienter fick prioriteras (9 procent).

Vilka skäl känns svårast att få bukt med?

– Vi har tittat på ändrade medicinska indikationer också och det är svårt att påverka. Och akut inkomna patienter är också svårt att påverka. Men man kanske skulle kunna göra som försök i Storbritannien där man har haft en operationssal bokad enbart för akuta patienter och en ständigt uppdaterad lista över akuta patienter.

Abstract:

Ulla Caesar med flera. Incidence and root causes of cancellations for elective orthopaedic procedures: a single center experience of 17,625 consecutive cases. Patient Safety in Surgery Journal.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev