tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Minister och styrelse undrande

Publicerad: 29 januari 2016, 11:21

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Foto: Erja Lempinen

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) säger sig ha förtroende för KI:s rektor. I alla fall än så länge.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniAnders HamstenKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Under torsdagen hade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson kontakt med Karolinska institutets ledning för att förhöra sig om turerna kring kirurgen Paolo Macchiarinis forskning och Karolinska institutets rektor Anders Hamstens uttalanden om denna.

– Vi följer ärendet noga och har haft kontakter på olika nivåer, säger Maria Soläng, pressekreterare hos Helene Hellmark Knutsson som för dagen inte själv har möjlighet att svara på frågor, enligt pressekreteraren.

På frågan om ministern fortfarande har förtroende för rektorn blir svaret:

– Regeringen har förtroende för myndighetschefer till dess det kommer något annat.

Högsta beslutande organ på Karolinska institutet är dess konsistorium, en styrelse tillsatt av regeringen. Denna beslutar bland annat om övergripande inriktning och organisation liksom om frågor av principiell vikt. Men den ska inte ta ställning i vetenskapliga frågor.

Konsistoriets ordförande Lars Leijonborg tycker att händelserna runt KI och den ifrågasatta forskningen påverkat förtroendet för KI negativt och att konsistoriet möjligen kunde ha gjort någonting annorlunda.

– Men jag vill inte gå närmare in på vad detta kan vara. Vi får titta igenom instruktionerna för vårt arbete. Det är lite för tidigt att dra bestämda slutsatser ännu.

Konsistoriet har alltså inte behandlat eller fattat några beslut som gäller institutets agerande runt Paolo Macchiarinis forskning.

– Men vi har haft frågan som informationspunkt och jag har pratat med rektor Anders Hamsten och förstått att detta är komplicerat. Vi får avvakta de akuta processer som pågår, säger Lars Leijonborg.

Relaterat material

”Vi önskar att Karolinska klargör sitt agerande”

Fortsatt pengaflöde till Macchiarinis forskning

KI berett att ompröva friandet av Macchiarini

Macchiarini medger att plaststrupen inte fungerar

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev