Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Mobilt kirurgteam rullar ut när vården skjuts upp

Publicerad: 8 april 2020, 08:07

I Norrtälje har vårdbolaget Tiohundra i samverkan med en privat vårdcentral startat mobila team med bland annat kirurger som åker hem till patienter när covid-19 pausat snudd på all planerad vård på sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Norrtälje sjukhusRegion StockholmDet nya coronavirusetTiohundra

Länk till video

Många operationer har ställts in, vilket innebär att kirurgernas arbete minskat drastiskt på sjukhuset.

– I och med att vi har stängt den elektiva vården och ortopedin har vi kirurger och annan personal som kan jobba i de här mobila teamen, säger Jan Bergman, överläkare och klinikchef för medicinkliniken och geriatriska kliniken på Norrtälje sjukhus.

Tiohundra hade sedan tidigare ett mobilt team med fokus på äldre som bemannas av sjuksköterska och specialistläkare från geriatrikkliniken på Norrtälje sjukhus. Det utökades strax innan påsk med ett mobilt kirurgteam och ett mobilt team med primärvårdsläkare. Faller upplägget väl ut kan det bli aktuellt att skapa ytterligare team, enligt Jan Bergman.

Ramarna för arbetet har ännu inte satt sig när Dagens Medicin talar med honom samma dag som de nya mobila teamen rullar ut.

– Uppdragen kan nog se väldigt olika ut. Här på sjukhuset har vi inrättat en koordinatorsfunktion som ska koordinera uppdragen som dyker upp och lägga ut dem på lämpligt team. Dels utifrån deras kompetenssynvinkel, dels geografiskt utifrån var de befinner sig. Vi har en ganska stor yta i länet, säger Jan Bergman.

Den medicinska kompetensen i de mobila teamen kan bestå av kombinationer av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor beroende på uppdrag. Typiska uppdrag kan vara akuta bedömningar och åtgärder med provtagning, blodtransfusioner, injektioner och antibiotikabehandling. Det kan röra planerade återbesök på akuten eller inneliggande vård som nu i stället ska skötas i hemmet.

– Till exempel patienter som söker för buksmärta och där vi behöver ompalpera buken, då kan vi göra det hemma, säger Jan Bergman.

De mobila teamen har skyddsutrustning med sig för att hantera patienter med covid-19. Däremot jobbar de inte mot hemsjukvård och äldreboenden. I Region Stockholm är det sagt att asih, avancerad sjukvård i hemmet, ska förstärka de delarna av vården.

– Vi jobbar mot vårdavdelningspatienter där vi kan utföra vården i hemmet. Så är tanken i alla fall, men det kan också hända att patienter med anledning av covid-19 inte vågar komma till vårdcentraler för att kontrolleras. Då kanske vi kan åka hem till dem. Vi måste prova och vara oerhört flexibla i det här, säger Jan Bergman.

Vad tycker kirurgerna om åka hem till patienter?
– Det finns en villighet och önskan att hjälpa till, men också rädslor. ”Det där har jag inte sysslat med…” Vi har en del utbildningar för kirurger och ortopeder som vi kan rikta om om det behövs. Vi är också en liten enhet och mycket bygger på personliga relationer. Man vet att Kalle kan det här, då ringer jag Kalle och så löser man det, säger Jan Bergman.

Han är imponerad av den breda samverkansvilja som råder överallt just nu.

– En stor eloge till alla som är inblandade, inte minst till de privata utförarna. De måste komma in i vårt system, få behörighet… Det är en utmaning, men otroligt vad man kan få till snabbt. Saker som annars tar åratal löser man nu på en eller två dagar, säger Jan Bergman.

Relaterat material

Mobila team vårdar äldre hemma

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev