Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

”Någon form av uppföljning blir det”

Publicerad: 31 augusti 2016, 14:32

Journalistens Bosse Lindquists dokumentärserie om Paolo Macchiarinis operationer med plaststrupar skakade om sjukvården.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Dokumentärfilmaren Bosse Lindquist är nöjd över att Karolinska sjukhuset nu ber om ursäkt. Men han tänker fortsätta sin granskning.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Avslöjandena i Bosse Lindquists dokumentärserie ”Experimenten” om Paolo Macchiarinis operationer med plaststrupar skakade om sjukvården. Att Kjell Asplund nu har presenterat sin utredning om Karolinska sjukhusets roll tycker Bosse Lindquist är viktigt. Och han välkomnar reaktionen från sjukhuset.

– Det är ovanligt att så skarp kritik uttalas och att sjukhuset tar åt sig den och lovar bot och bättring på det här radikala sättet. Så långt är det väldigt bra att sjukhuset ber om ursäkt. Det har suttit långt inne.

Men han tycker inte att sjukhuset har gjort tillräckligt för att be om ursäkt till de läkare som uppmärksammade sjukhuset på vad som pågick. Och reda ut sjukhusets agerande mot visselblåsarna.

– Frågan är varför man inte tog till sig när misstagen påtalades. Varför man tvärtom motarbetade och försökte mörka. Och till och med jagade visselblåsarna. Man hotar dem faktiskt med avsked och det kom en polisanmälan och diverse olika trakasserier. Så fungerar inte ett friskt system.

Han kommer att fortsätta att följa upp vad som händer efter Macchiariniaffären.

– Någon form av uppföljning blir det. Det här pågår ju fortfarande. Det är inte slut. Vi måste också veta hur systemet sköter sig.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev