Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Något färre dödsfall när kvinnor opererar

Publicerad: 11 oktober 2017, 06:53

Foto: Pia Bispo

Ny forskning antyder att patienter som opereras av en kirurg som är kvinna hade fyra procent lägre risk för dödsfall eller komplikationer jämfört med när en man opererat, rapporterar SVT Vetenskap.


– Även om det är en liten skillnad så anser vi att den är betydelsefull. Men det är viktigt att framhålla att skillnaden var liten, säger Raj Satkunasivam, kirurg som har forskat vid universitet i Toronto, till SVT.

En sådan här studie kan minska fördomar mot kvinnor inom kirurgin där mannen är norm, enligt Raj Satkunasivam. Men forskarna vill inte att patienter ska välja kirurg efter kön utan lyssna på sin vårdgivare.

Patienterna genomgick en av 25 olika ingrepp, däribland gastric bypass eller ett borttagande av livmodern. De kvinnlig och manliga kirurgerna hade samma erfarenhet och operationsvolym och deras patienter matchade varandra gällande ålder, kön och sjuklighet.

Totalt ingick 104 630 patienter och 3 314 kirurger i observationsstudien, som presenteras i tidskriften British Medical Journal.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev