Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

När kirurger betygsätter varandra

Publicerad: 22 oktober 2013, 13:37

Ju högre betyg kirurgen fick av sina branschkollegor i en studie desto lägre var risken att patienterna skulle drabbas av komplikationer efter genomgången fetmakirurgi.


En amerikansk forskargrupp drar en parallell mellan kirurgi och musikutövande i en artikel i New England Journal of Medicine; i båda fallen ger träning färdighet.

Men trots träning blir vissa tekniskt skickligare än andra, vare sig det gäller hantering av musikinstrument eller kirurgiska instrument, konstaterar forskarna.

De har gjort en studie bland 20 fetmakirurger som deltog i ett utvecklingsprogram i den amerikanska delstaten Michigan. Varje kirurg lät sig filmas medan han eller hon utförde gastric bypass-ingrepp med titthålsteknik på patienter med fetma. Deltagarna valde sedan ut en film som skulle vara representativ och skickade iväg den för bedömning.

En ”jury” bestående av minst tio andra kirurger – obekanta för deltagarna i studien – poängsatte sedan deltagarens skicklighet på olika områden på en skala mellan 1 och 5.

Forskarna jämförde sedan kirurgernas poäng – genomsnittet varierade mellan 2,6 och 4,8 – med uppgifter från patientregistret.

Det visade sig att patienter som hade opererats av kirurger som fick lägst poäng sammantaget hade en mer än dubbelt så stor risk att exempelvis drabbas av komplikationer – 14,5 procent jämfört med 5,2 procent – eller att bli inlagda på sjukhus – 6,3 procent jämfört med 2,7 procent – jämfört med de patienter som hade opererats av kirurger som fick högst poäng.

Dessutom var kirurgerna med höga poäng snabbare. Det tog den i genomsnitt 98 minuter att utföra ett ingrepp jämfört med 137 minuter för dem med låga poäng.

Forskarna skriver att deras studie har flera svagheter, bland annat den att det inte var samma bedömare som granskade samtliga inskickade filmer.

Men även om resultaten får ses som preliminära så pekar de mot att branschkollegor kan användas för en effektiv bedömning av kirurgers skicklighet, skriver forskarna i sin artikel.

Läs artikeln:

John Birkmeyer med flera. Surgical skill and complication rates after bariatric surgery. New England Journal of Medicine, publicerad online den 10 oktober 2013. DOI 10.1056/NEJMsa1300625.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News