fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Nedfrysning kan förlänga transplantationsfönster

Publicerad: 9 september 2019, 15:00

Reinier de Vries, utför ett experiment med nedfrysning av en lever. Syftet är att kunna bevara organen längre tid innan det transplanteras in i en mottagare.

Foto: Jeffrey Andree

Genom att frysa ner organ från donatorer hoppas forskare kunna förlänga tiden organet hålls intakt utanför kroppen.

Ämnen i artikeln:

Transplantation

För första gången har forskare lyckats förvara en lever under fryspunkten utan att de verkar ta skada. I dag förvaras ett levertransplantat på is i temperaturer på mellan fyra och åtta grader Celsius. På så sätt kan levern förvaras i cirka nio timmar innan den drabbas av irreparabla skador som följd.

Med nedfrysning skulle alltså den tiden kunna förlängas. Än så länge har de nedfrysta organen inte transplanterats in i en mottagare utan funktionen har testats i en labbmiljö.

Markus Gäbel är överläkare på transplantationscentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. I hans värld är det dock inte tidsfaktorn som är det största problemet, utan bristen på avlidna donatorer.

– Det händer att människor avlider i väntan på ett organ. Vi försöker alltid transplantera organet så fort som möjligt, men visst kan det få betydelse om tiden som den kan förvaras utanför kroppen blir längre, eftersom det i så fall skulle bli lättare att planera operationerna. I dag äger de oftast rum på kvällen eller på natten. Teoretiskt kan man också tänka sig att detta skulle kunna öka möjligheterna att utbyta organ, säger han.

År 2014 visade forskare vid Harvard Medical School i USA att det är möjligt att frysa ner råttlevrar med hjälp av "supercooling". I korthet går tekniken ut på att man förbereder organet inför nedkylningen genom att låta en skyddande lösning fördelas jämnt i hela organet. Syftet är att undvika skadlig isbildning. Med hjälp av tekniken lyckades forskarna frysa ner råttlevrarna till minus sex grader utan att cellerna frös till is. Efter upptiningen var funktion densamma.

Nu har forskarna utvecklat metoden och testat den på fem mänskliga levrar, som inte accepterats för transplantation. Levrarna frös ner till fyra minusgrader och vid upptiningen pumpades 20 grader varmt syre och näringsämnen genom organen. När funktionen testades i labbmiljö visade den sig vara lika bra som före nedfrysningen.

Forskarna, som publicerar sina resultat i Nature Biotechnology, skriver att den tid som en lever kan förvaras utanför kroppen, skulle kunna förlängas från dagens cirka nio timmar till 27 timmar.

Varje år genomförs cirka 200 levertransplantationer i Sverige. I dagsläget väntar ett 50-tal svenskar på en ny lever. En kritisk faktor är tillgången på avlidna donatorer, medan en annan begränsning är den tid som levern kan förvaras utanför kroppen utan att den förstörs.

Relaterat material

Njure levererad med drönare

Nytt rekord i lungtransplantationer

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev