Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kirurgi

Nobelförsamlingen petar KI-rektorer

Publicerad: 6 September 2016, 08:29

Anders Hamsten och Harriet Wallberg, tidigare rektorer på Karolinska institutet uppmanas lämna sina uppdrag i Nobelförsamlingen.

Nobelförsamlingen uppmanar KI:s tidigare rektorer Harriet Wallberg och Anders Hamsten att lämna sina uppdrag efter Macchiarini-affären.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniAnders HamstenKarolinska institutet

Harriet Wallberg petas från Nobelförsamlingen på grund av sitt agerande i den så kallade Macchiarini-affären. Även Karolinska institutets tidigare rektor Anders Hamsten uppmanas att lämna sitt uppdrag som ledamot.

Beskedet kommer dagen efter att regeringen meddelat att Wallberg blir av med jobbet som universitetskansler.

– Förtroendet för de två rektorerna, det vill säga Harriet Wallberg och Anders Hamsten, är så pass allvarligt skadat att förtroendet är förbrukat. Förtroendeskadan är så stor och av en sådan art att vi kommer att uppmana dem att avgå från Nobelförsamlingen, säger Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen, till TT.

Harriet Wallberg har varit ledamot i Nobelförsamlingen, som beslutar om pristagarna för Nobelpriset i fysiologi eller medicin, sedan 2002. Beslutet om att hon får gå fattades efter samtal mellan nyckelpersoner i Nobelförsamlingen och Nobelkommittén i går kväll.

Wallberg var rektor för Karolinska institutet (KI) när skandalkirurgen Paolo Macchiarini anställdes.

I går presenterades en rapport där anställningen och hanteringen av Macchiarinis verksamhet fick svidande kritik.

”Rektor hade sedan en aktiv roll och egna kontakter med Macchiarini under rekryteringsprocessen”, konstaterades det i utredningen.

I Nobelförsamlingen finns fler ledamöter än Harriet Wallberg och Anders Hamsten som varit delaktiga i rekryteringen av Paolo Macchiarini.

Förutom de före detta rektorerna är även professorerna Ernest Arenas och Edvard Smith medlemmar i Nobelförsamlingen, som är det organ vid Karolinska institutet som beslutar om Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin.

Dessa två var — tillsammans med 14 andra forskare — med och skrev under det rekommendationsbrev som låg till grund för anställningen av Paolo Macchiarini. Både Kjell Asplund och Sten Heckscher har refererat till detta brev i sina respektive utredningar och beskrivit brevet som avgörande för Paolo Macchiarinis anställning vid Karolinska universitetssjukhuset respektive Karolinska institutet.

Sedan tidigare har ledamöterna Hans-Gustaf Ljunggren, Urban Lendahl och Katarina Le Blanc meddelat att de tar "time out" i Nobelförsamlingens arbete så länge utredningen i Macchiarini-ärendet pågår. Även Anders Hamsten har sedan tidigare tagit time out.

Här kan du läsa all vår bevakning i fallet Macchiarini.

Relaterat material

Harriet Wallberg sparkas

Tidigare KI-rektorn: "Mitt ansvar"

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev