Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Ny mikroteknik tycks bromsa grön starr

Publicerad: 29 november 2017, 07:45

Verktygen utökas för att operera kroniskt glaukom, grön starr. En vass mikrokniv som rensar ögats avloppssystem är en ny teknik.


Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Länk till video

– Vi vinner tid med de här nya mikrokirurgiska ingreppen. Och tiden är den viktigaste faktorn för att förhindra att personer med glaukom blir blinda, säger Mario-Alexander Economou, ögonkirurg vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

Kroniskt glaukom är en vanlig ögonsjukdom som främst drabbar äldre och ger en långsam synförsämring. Vid sjukdomen ansamlas för mycket vätska i ögat och det förhöjda trycket skadar synnerven.

Mario-Alexander Economou använder så kallad mikroinvasiv kirurgi. Dessa procedurer går snabbt, har små risker och kräver få återbesök. Tekniken ska dock inte ersätta standardkirurgin trabekulektomi, påpekar han.

– Dessa mindre ingrepp ger oss i stället förutsättningar att bromsa sjukdomen i ett tidigare skede. Det behövs eftersom många hinner bli blinda för att standardkirurgin ges för sent eller inte alls av rädsla för komplikationer med operationen, säger Mario-Alexander Economou.

Två nya mikroinvasiva tekniker som nått svensk sjukvård är KDB, Kahook dual blade, och iStent inject. De har en måttligt trycksänkande effekt och används på tidiga former av glaukom. Dagens ­Medicin har tidigare skrivit om tekniken Xen, se nr 3/16. Den riktas dock till patienter med svårare glaukom.

KDB är en mikrokniv som har funnits i Sverige i några månader. Den skär bort delar av ögats dräneringssystem, trabekelverket, som är en lucker vävnad framför den naturliga utflödeskanalen. Vid glaukom blir trabekelverket tätare vilket försämrar avflödet och då stiger ögontrycket.

Vid S:t Eriks ögonsjukhus har cirka 30 patienter testat tekniken. Ingreppet går på fem till tio minuter, vilket kan jämföras med standardoperationen som tar närmare en timme. Korttidsdata för KDB visar på en kliniskt betydelsefull trycksänkning, enligt Mario-Alexander Economou.

Mikrokniven används även vid Uddevalla sjukhus. Jonas Rosander, överläkare och ögonkirurg, berättar att de är nöjda med tekniken.

– Vi har hittills opererat drygt 30 ögon. Hälften har en kraftig trycksänkning på 10 mmHg efter tre månader och patienterna har minskat sin användning av ögondroppar med i snitt 1,2 preparat. Om resultaten håller på sikt är det riktigt bra, säger han.

Jonas Rosander betonar att KDB är betydligt billigare än övriga minimalinvasiva metoder som kan kosta uppemot 11 000 kronor. Mikrokniven ligger på cirka 3 500 kronor.

Även i Malmö finns planer på att införa mikro­kniven. Det sker sannolikt efter årsskiftet, berättar Anders Bergström som är överläkare och kirurg vid ögonkliniken, Skånes universitetssjukhus.

Nyligen började han operera med den andra minimalinvasiva tekniken, iStent inject. Den kom till Sverige i fjol och består av två minimala rör, stentar. Hittills används tekniken vid ett fåtal ögonkliniker.

Anders Bergström tror att mikroinvasiv kirurgi kan leda till ett minskat behov av ögondroppar. Dålig följsamhet till läkemedel är ett stort problem inom dagens glaukomvård. Han ser positivt på tidig kirurgi vid sjukdomen.

– Det är något som jag har velat men inte vågat med traditionella operationsmetoder som är mer riskfyllda. Nu blir steget till kirurgi enklare att ta och det får fler upp ögonen för, säger Anders Bergström.

Han får medhåll av Mario-Alexander Economou.

– När jag startade med mikroinvasiv kirurgi för tre år sedan var jag ensam i landet. I dag har närmare 15 kliniker i landet någon av teknikerna, säger han.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Glaukom/Grön starr

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev