Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Ny misstanke: Troilius hyrde in man för att svärta ner offret

Publicerad: 8 november 2007, 10:39

Den våldtäktsdömde plastikkirurgen Carl Troilius misstänks nu för övergrepp i rättssak, skriver Sydsvenskan. Från sin cell på häktet ska han ha anlitat en man som hade i uppdrag att svärta ner det 23-åriga offrets rykte.


I början av oktober grep den franska polisen en gästarbetande elektriker på den franska medelhavskusten, mer känt som Rivieran. Enligt Sydsvenskan greps mannen för misshandel och trakasserier av den 23-åriga kvinna som plastikkirurgen Carl Troilius tidigare dömts för våldtäkt av.

Den gästarbetande elektrikern erkände omedelbart att han hade agerat som agent med uppdrag att svärta ner kvinnan och helst få henne att inte att vittna. I minst tio dagar hade han förföljt kvinnan, både genom att fotografera henne och genom att notera var hennes bil befann sig vid olika tillfällen. Ett par gånger tog han även kontakt med kvinnan.

I de förhör som Sydsvenskan har tagit del av berättar den 23-åriga kvinnan att mannen sa att han var kär i henne, att han ville bjuda henne på middag och ge henne presenter. Men hon avvisade honom varje gång.

I förhören erkänner mannen att han agerat lockfågel, att han försökt förmå kvinnan att gå ut med honom så att han skulle kunna försätta henne i situationer där hon skulle framstå som ”lättfotad”.
Uppdraget kom från en fransk plastikkirurg med en mottagning i Paris lyxigare kvarter, en kirurg som är nära vän eller tilltänkt affärspartner till den våldtäktsdömde Carl Troilius.

I dokument från Interpol berättar den kvinnliga plastikkirurgen att hon berättade bakgrunden för agenten och att hon gav agenten ett foto av den 23-åriga kvinnan, hennes adress och detaljer om hennes bil.  Den franska läkaren gav också agenten en kamera med kraftigt objektiv så att han skulle kunna ta närbilder.

Carl Trolius, som för närvarande väntar på att få sin dom prövad av hovrätten, misstänks nu även för övergrepp i rättssak. Alltså att det är han som är den egentliga uppdragsgivaren. Men när polisens huvudutredare hörde av sig i ärendet vägrade Carl Troilius att förhöras för fler brott. I stället faxade polisen upp brottsmisstankarna till honom på häktet i Norrköping, där han då befann sig.

I senare förhör har Carl Troilius dock erkänt att han under sin tid i häktet haft kontakt med kirurgen i Paris. Detta efter att polisen konfronterat honom med de samtalslistor som finns bevarade.
Åklagaren Bo Albrektsson bekräftar för Sydsvenskan att Carl Troilius nu är misstänkt för övergrepp i rättssak.

– Men han erkänner inget brott. Han säger att han talat med franska läkaren om ett framtida samarbete dem emellan, säger Bo Albrektsson till tidningen.

Relaterat material

Troilius hävdar att patienten hade sex frivilligt

Plastikkirurger utesluter våldtäktsdömd läkare

Kirurgen kvar i häkte

Plastikkirurgens son vittnar

Åtalspunkt mot plastikkirurg kan återkallas

Våldtäktsåtalade läkarens rättegång bakom lyckta dörrar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News