lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Nya områden för nationell högspecialiserad vård

Publicerad: 16 december 2021, 11:05

Levertransplantationer och kurativt syftande kirurgi vid peniscancer är några av områdena som kommer att bedrivas vid ett fåtal sjukhus i landet. Arkivbild.

Foto: Getty Images

Örebro och Skåne får utföra kurativt syftande kirurgi vid peniscancer. Det är några av beskeden när Socialstyrelsen presenterar nya beslut för nationell högspecialiserad vård.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenHögspecialiserad vårdSahlgrenska universitetssjukhusetKarolinska universitetssjukhusetUniversitetssjukhuset ÖrebroNorrlands universitetssjukhusAkademiska sjukhuset

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Nämnden för nationell högspecialiserad vård fattade i veckan beslut om fyra nya områden där vården bara ska utföras vid ett fåtal sjukhus i landet. 

Läs även: Så har högspecialiserad vård delats upp i landet 

Det står klart att tillstånd för att sätta in transjuglär intrahepatisk shunt, TIPS, hamnar vid Skånes universitetssjukhus, Karolinska universitetssjukhuset, Akademiska sjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset. TIPS innebär att man sätter in en shunt från en leverven till en portagren för att sänka trycket vid en blödning. Tillstånden gäller från den 1 oktober 2022.

Vård av den kroniska sjukdomen primär skleroserande kolangit, PSC, som innebär skador på levern och ökad risk för cancer i gallgångarna, ska bedrivas vid Skånes universitetssjukhus, Karolinska universitetssjukhuset, Akademiska sjukhuset, Norrlands universitetssjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Tillstånden gäller från den 1 oktober 2022.

Kurativt syftande kirurgi vid peniscancer får utföras vid Skånes universitetssjukhus och Universitetssjukhuset Örebro med tillstånd som gäller från 1 januari 2022.

Tillstånd för intensivvård inför levertransplantationer ges till Karolinska universitetssjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset som redan har tillstånden. De har redan tillstånd att utför transplantationerna och får nu ett utökat uppdrag som innebär att patienter, som ska genomföra en levertransplantation, flyttas till en nationell enhet tidigare för att säkerställa optimerad intensivvård och behandling inför transplantationen. 

Läs mer om högspecialiserad vård i Dagens Medicin. 

Se även översikten hos Socialstyrelsen 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev