Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Nya rutiner på Sus efter dödsfall

Publicerad: 21 januari 2019, 09:56

Akutmottagningen, Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Foto: Kennet Ruona

Sedan en patient med tarmvred avlidit på Skånes universitetssjukhus får juniora läkare nu mer handledning på akuten.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhus

Under 2018 sökte en funktionsnedsatt kvinna i 20-årsåldern vård vid akuten vid Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö. Kvinnan var sedan tidigare opererad i buken flertalet gånger och sökte nu för svåra buksmärtor. Hon lades in för observation och på grund av bristande stöd och handledning dröjde det innan hon bedömdes av kirurgjour. Allt enligt en lex Maria-anmälan.

Efter att kirurgjouren bedömt kvinnan genomfördes en datortomografi av buken som visade på tarmvred, varför hon anmäldes för akut operation. Kvinnan drabbades dock av hjärtstillestånd och avled, trots omfattande livräddande insatser. Enligt lex Maria-anmälan kan den försenade operationen bidragit till att hon avled.

I sjukhusets interna utredning av händelsen konstateras bland annat att det var flera byten av jourhavande läkare vid tillfället och att det funnits brister i stöd till läkare under utbildning. Som ett resultat av detta har specialistläkargruppen vid Sus förstärkt sin handledning och tillgänglighet för juniora läkare. Även schemaläggningen har setts över så att läkarnas ansvar och arbetsbelastning bättre överensstämmer med erfarenhet.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, bedömer att de åtgärder som vidtagits är tillräckliga och avslutar därför ärendet.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev