Kirurgi
Nybildat nätverk av läkare i Sverige samlar nödhjälp till Ukraina
Publicerad: 28 februari 2022, 14:09
I ett av uppsamlingsställena i städerna vid polska gränsen lastas mat och medicinska produkter av för att forslas vidare in i Ukraina eller för dem på flykt därifrån. Wiktor Rutkowski är spindeln i det nystartade nätverket som består av läkare i Sverige med kopplingar till Ukraina. Foto: Privat/Veranica Kayala
Wiktor Rutkowski har två veckor kvar på sin AT i Stockholm. På bara några dagar har han tillsammans med andra läkare startat ett fungerande nätverk för nödhjälp till ukrainare.
Ämnen i artikeln:
KatastrofmedicinRysslands invasion av UkrainaKarolinska universitetssjukhusetHjälpsändningar– Jag är själv jätteimponerad över hur fort det har gått. Det beror på att många kolleger här på Karolinska universitetssjukhuset har familj och vänner i Ukraina som de har de åkt ner för att se till, säger Wiktor Rutkowski som är spindeln i nätverket Razom – som betyder ”tillsammans” på ukrainska.
Nätverket är aktivt på Instagram och har lagt upp en lista på önskemål om bland annat förband, suturer, CVK-insättning, sterila dukar och kirurgiska instrument.
– Vi får listorna över behoven från våra kontakter på sjukhusen i Ukraina och vid gränserna. Nu först är det traumarelaterad utrustning och ortopediska och kirurgiska instrument som behövs, det är slut på allt. Det som blir eftersatt i början är mödravård, vård av barn, äldre och kroniskt sjuka som diabetiker. Det är nästa steg.
Läs mer: Redo resa till Ukraina för att hjälpa vården
Överskott från sjukhusen är välkommet. Responsen från Karolinska universitetssjukhuset där Wiktor Rutkowski gör sina sista veckor innan han börjar på ett underläkarvikariat, har enligt honom varit mycket positiv. Engagemanget sprider sig snabbt och nätverket växer. Wiktor Rutkowski får kontakt med allt fler läkare, från sjukhus i Stockholm såväl som övriga Sverige. Det handlar i hög grad om logistik, om kontaktvägar och information.
De har samlat ihop förnödenheter som hygienartiklar, filtar och medicinskteknisk utrustning som i veckan körs ner från Stockholm med lastbilar från ukrainska ambassaden, men fler lastbilar behövs. Uppköp av läkemedel görs framför allt i Rumänien, eftersom det inte får distribueras från Sverige hur som helst. En hel del medicinteknisk utrustning köps också i Polen av dem som har åkt ner, berättar Wiktor Rutkowski, som själv åker i väg om två veckor.
– Allt räknas. Mycket kommer att användas vid gränserna för flyktingarna som kommer till Polen, de är helt förvirrade och utsatta för nöd och lidande. Om det går kommer vi också att åka vidare till Kiev med utrustning, säger Wiktor Rutkowski.
I städer vid polska gränsen har nätverket inrättat uppsamlingslokaler för förnödenheter. Wiktors Rutkowskis morbror har åkeri i Polen och kör grejorna dit för vidare transport in i landet.
Många i nätverket kommer från Ukraina. Wiktor Rutkowskis föräldrar är från Krakow och från östra Polen.
– Min farfar växte upp under andra världskriget när flyktingarna kom från Ukraina. Min mormor gömde judar i Krakow. Så vi har många berättelser i familjen om krig, flykt och plikter mot våra medmänniskor, det här är ingenting nytt. Det inspireras man av, varje generation får sin prövning.
Nätverket Razom har också kontakt med katolska kyrkans biståndsorganisation Caritas i Polen och Ukraina och med Röda Korset i Kiev för att bygga upp en logistik bland annat. Men något samarbete med Läkare utan gränser är inte aktuellt, enligt Wiktor Rutkowski.
– Nej, deras förutsättning är att garantera sin personal trygghet och säkerhet, men vi som kommer därifrån, våra anhöriga är redan i riskzonen och vi åker dit utan att tänka så mycket på det.
Bryr sig även svenskar utan direkt koppling till Ukraina om situationen, tycker du?
– Ja, jag är extremt imponerad för det stöd vi får i Stockholm, på alla nivåer, hur man pratar i tunnelbanan, på sjukhuset och på landstingsnivå. Det är nästan som en film, det är så vackert.
Här finns Razom och listan med den medicinska utrustning som behövs mest för ögonblicket.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.