Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Nyförvärvet som ska vända skutan

Publicerad: 11 oktober 2012, 11:30

IFK-kliniken är ett bra exempel på GHP:s grundidé: kvalitet genom specialisering. Den är klockren, tycker Marianne Dicander Alexandersson, som kom från Sjätte AP-fonden.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Marianne Dicander Alexandersson fick en chockstart som ny vd för Global Health Partner. Sifforna lyste röda och aktien sjönk.


Så var det, men jag hetsade inte upp mig. Det händer saker hela tiden, säger hon.

Marianne Dicander Alexandersson blev handplockad till jobbet av Per Båtelson, grundare och då vd på sjukvårdsföretaget Global Health Partner, GHP. De känner varandra sedan tiden på Apoteket AB och är båda från Göteborgstrakten.

Först var hon avvaktande, hon hade bara hunnit vara vd på Sjätte AP-fonden i ett år. Men ju mer hon satte sig in GHP:s verksamhet inom specialistsjukvården desto mer intresserad blev hon. Så blev det bestämt att hon skulle börja i augusti.

Under sommaren kom delrapporten för det andra kvartalet och förlusterna blev ännu större än under första kvartalet. ”Global Health Partner har klivit rakt genom isen”, skrev tidningen Affärsvärlden.

– Det var inte kul med en sådan skildring, det blev en start i uppförsbacke, säger Marianne Dicander.

En ny strategi började utformas för företaget. Fetma­kliniken i Köpenhamn stängdes. Personalstyrkan på huvudkontoret på Östra Hamngatan i Göteborg minskades. Vid Dagens Medicins besök i september pågick strategiarbetet som bäst innanför stängda dörrar.

– Vi har fokus på att växa i Sverige och Norden. Både inom de specialiteter vi redan har, som till exempel ryggkirurgin, och inom nya områden, säger Marianne Dicander.

Och det vill till att hon lyckas vända skutan. Företaget har gått med förlust under flera år sedan börs­noteringen 2008 och aktien har sjunkit från 14 kronor till som lägst drygt 3 kronor.

Nu gäller det att få flera sorters kunder och att inte vara så beroende av landstingen. I våras förlorade företaget en upphandling om ortopedi i Västra Götaland. Det slog hårt. Resultatet blev att alla offentliga sjukhus i regionen nu måste beställa behandlingar hos vinnaren Axess Medica Spenshult sjukhus. GHP, som blev tvåa i upphandlingen, får endast uppdrag när Spenshult inte kan leverera i tid.

– Vi vill inte stänga igen för det och det är dyrt att ha personal som inte är fullt sysselsatt, säger finanschefen Tobias Linebäck, som är med under intervjun för att bistå sin nya vd.

Prispressen har också varit hårdare än någonsin tidigare i GHP:s historia. Det beror delvis på att nya regler införts vid landstingens köp av specialistsjukvård för utomlänspatienter. Alla landsting kan numera hänga på det landsting som träffat ett förmånligt avtal inom exempelvis ryggkirurgin.

Men nu är det dags att lämna den tråkiga förhistorian och åka till IFK-kliniken Ortho Center nära Sahlgrenska universitetssjukhuset. Där fru Svensson ska få lika bra vård för sin värkande kropp som Peter Forsberg och Zlatan Ibrahimovic. Såväl fru Svensson som storstjärnorna tas in och behandlas med expressfart, enligt vd:n Karl-Johan Fredin.

Sedan Marianne Dicander började som vd reser hon runt och träffar dem som jobbar på de sammanlagt 24 klinikerna. På den fredagstomma IFK-kliniken möter hon ortopeden Lennart Sugiardjo, en av landets främsta specialister på idrottsskador som bland annat är lagläkare för Blåvitt.

IFK-kliniken har fler olika beställare och därmed flera ben att stå på, så vill Marianne Dicander ha det i hela företaget. Just på IFK-kliniken är försäkringsbolagen de största kunderna och betalar för elitidrottarna och personer med privat sjukvårdsförsäkring. Där finns även ”vanliga” patienter som kommer med stöd av lagen om valfrihet från olika landsting.

Marianne Dicander har stora förhoppningar på den pågående utredningen om ett nationellt system för fritt vårdval även inom specialistsjukvården.

– Då blir vi mer beroende av vad patienterna tycker om oss och kvaliteten på våra insatser får ännu större betydelse än i dag. Det kommer att gynna oss, säger hon.

Men under lång tid framöver kommer GHP att vara beroende av enskilda landstings inställning till privat driven sjukvård.

– Landstingen kommer även fortsatt att vara en viktig partner för oss och vi hoppas att kvaliteten blir än mer viktig som urvalskriterium, säger Marianne Dicander.

Men hon efterlyser en större långsiktighet i flödena av patienter, det skulle minska sårbarheten för GHP.

– Landstinget i Stockholms län är förhållandevis bra på det och bjuder också in till samverkan med oss privata vårdgivare, säger Marianne Dicander.

Flera av företagets kliniker ligger också i Stockholmsområdet. Men det finns inga planer på att flytta kontoret från Göteborg. Närheten till Skåne, Danmark och kontinenten har ett värde.

Vinster är ännu inget större problem för företaget. Men i omvärlden pågår debatten om det etiska i att göra vinst i välfärdsföretag.

– Vår ambition är helt klart att göra vinst. För mig betyder det att hushålla så bra som möjligt med de resurser man har för att kunna investera och utveckla företaget, säger hon.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev