Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Nytt koncept ska ge fler en ny njure

Publicerad: 10 december 2018, 13:36

Bild 1/2  

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Snart startar ett nytt utbytesprogram av njurar som sträcker sig över hela Sverige. Med programmet ska fler njursjuka få organ från levande donatorer.
Den här artikeln publicerades första gången i Dagens Medicin 18/2016.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Utbytesprogrammet har visat på fina resultat i andra länder så förväntningarna är stora, säger Per Lindnér som är överläkare och verksamhetschef vid transplantationscentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Han är en av initiativtagarna till det första svenska njurutbytesprogrammet. Enkelt kan det beskrivas som ett databaserat matchningssystem som parar ihop potentiella givare och mottagare inom njurdonation. Syftet är att ta tillvara på fler njurar från levande individer som fungerar överlägset bättre än organ från avlidna donatorer.

Förhoppningen är att antalet transplantationer ska bli 10 till 20 stycken fler varje år, det motsvarar en ökning på 10 procent.

– Det kanske låter som en liten siffra. Men varje njure är livsavgörande för de här patienterna, säger Per Lindnér.

Levande donationer domineras av att vänner eller släkt vill ge en njure till någon anhörig. Men om organet inte passar mottagaren så läggs utredningen ned och patienten hamnar i stället på väntelistan för organ från avlidna individer, berättar Per Lindnér.

– Tack vare utbytesprogrammet får de här patienterna en andra chans. Genom att byta njurar korsvis över landet ökar sannolikheten för en matchning, säger han.

I samband med att patienten sätts upp på väntelistan erbjuds de en plats i programmet. Men det är endast par som kan delta – varje mottagare måste alltså ha en givare för att kunna bli inskriven i databasen.

I dagsläget är åtta personer registrerade i utbytesprogrammet. Ytterligare två par är under utredning och kan förhoppningsvis ansluta inom de närmsta veckorna. Då kör man i gång programmet.

– Om det skulle uppstå en matchning mellan någon eller några av deltagarna så kan de byta njurar, säger Per Lindnér.

Men det är mycket som måste stämma för att det ska bli en träff. Systemet tar hänsyn till ett tiotal parameterar hos deltagarna. Viktigast är att individerna matchar varandra gällande en vävnads­specifik molekyl som heter humant leukocytantigen, HLA. Ålder och eventuell sjukdom hos donatorn tas också med i beräkningen.

I dag deltar landets samtliga centra för njur­trans­plantationer, det vill säga Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset, Akademiska sjukhuset och Skånes universitetssjukhus.

– Även sjukhus i Norge och Danmark vill ansluta. Men tanken är att starta nationellt och utöka med tiden, säger Per Lindnér.

En orsak till att programmet inte funnits i Sverige tidigare beror på tidsbrist, menar han. Först nu har man haft möjlighet att ordna de logistiklösningar som satsningen kräver.

– Exempelvis måste sjukhusen utföra operationerna synkroniserat. Om inte transplantationen kan ske på samma klinik flygs njuren mellan sjukhusen, säger Per Lindnér.

Idén om ett nationellt utbytesprogram föddes för tre år sedan när Per Lindnér besökte ett seminarium med Tommy Andersson, professor i diskret matematik vid Lunds universitet.

Tommy Andersson talade om den matematiska bakgrunden till ett amerikanskt utbytesprogram av njurar som skapats av Alvin Roth, tidigare vinnare av Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

När Per Lindnér ville införa samma koncept i Sverige bidrog Tommy Andersson med sina kunskaper, vilket ligger till grund för programmet.

– Utbytessystemet baseras på avancerad matematik. Om vi har 28 par i systemet finns fler möjliga kombinationer än sandkorn i Sahara, säger Per Lindnér.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev