Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Oklar nytta – ändå blir robotarna fler

Publicerad: 13 november 2013, 15:51

I år kommer robotkirurgi att finnas på samtliga universitetssjukhus och i samtliga sjukvårdsregioner. Men nyttan med den dyra metoden är alltjämt osäker.


Den robotassisterade titthålskirurgins erövringståg i den svenska sjukvården går vidare. I år kommer ytterligare tre universitetssjukhus att ha infört tekniken. Sist ut är Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Där ska operationsrobot nummer 19 i landet vara i drift någon gång i december.

En tidigare utredning vid sjukhuset hade visserligen utmynnat i att man borde vänta med robot­kirurgi. Men teknikens införande i övriga landet vid prostatacancer och gynekologisk cancer gjorde att sjukhuset tittade på frågan igen.

– Det finns visserligen inga klara bevis för att robotkirurgin är bättre än andra operationsmetoder. Men det finns en gräns för om man ska följa med i utvecklingen, säger Torbjörn Myrnäs, chef för kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Liknande argument har hörts vid införandet av robotkirurgi på andra sjukhus i landet under de senaste åren. Det gäller att inte tappa kirurger och patienter till andra sjukhus som har robot, brukar det heta. Minst lika ofta påpekas det att införandet gått ”oordnat till” och att det saknas evidens för nyttan, jämfört med andra operationstekniker.

Och så mycket klokare om vilka behov som finns har sjukvården egentligen inte blivit sedan den första­ robotoperationen utfördes i Sverige år 2002. I september anordnade SBU i samarbete med det så kallade HTA-nätverket en workshop i Stockholm om robotkirurgi, där majoriteten av landets experter på området medverkade. I den sammanfattning som skrevs från mötet konstateras att många frågor lämnades obesvarade, som hur många robotar det behövs i Sverige och om alla sjukhus ska ha en.

– Framför allt kan det bli ett problem när små sjukhus satsar på tekniken. Det kan bli svårt att få ihop ekonomin och inte minst behövs ett tillräckligt antal operationer för att kirurgerna ska kunna få ordentlig erfarenhet, säger Göran Liljegren, över­läkare vid kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, som var moderator vid slutdiskussionen på workshopen.

Han, liksom andra experter Dagens Medicin har talat med, anser att en bra marknadsföring av robotkirurgi från företaget Intuitive ligger bakom det relativt snabba införandet av tekniken i Sverige.

– Intuitive är absolut ett seriöst företag. Men man har varit väldigt bra på att framhålla fördelarna med robotkirurgi, säger Göran Liljegren.
Samtidigt anser en del experter att bilden av det oordnade införandet är lite överdriven.

– Om man jämför med hur den konventionella titthålskirurgin slog igenom så har införandet av robotkirurgi ändå gått mer kontrollerat till. Det tror jag har att göra med att det är en dyrare metod, säger Peter Wiklund, professor och överläkare vid urologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och en av landets mest erfarna robotkirurger.

Också bilden att det saknas evidens för robotkirurgi är en sanning med viss modifikation. När det gäller prostatacancer finns till exempel en del data som pekar på att robotkirurgi kan leda till bättre operationsmarginaler, det vill säga minskad risk att delar av tumören lämnas kvar i kroppen. Det säger Jan-Erik Johansson, professor och överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro, som granskat evidensen.

– Men sambandet gällde bara om man tittade på alla studier, även de med risk för systematiska fel i designen. I väldesignade studier var det ingen skillnad. Den här eventuella kopplingen måste man följa under längre tid för att se om det betyder någonting för patientens möjlighet för bot, säger han.

Vad säger då patienterna om införandet av robotkirurgi? Åtminstone om man frågar Prostatacancerförbundet finns en tveksamhet till utvecklingen.

– Vi är inte emot ny teknik. Men det vore bättre om sjukvården tog itu med mer allvarliga brister som att lägga pengar på kontaktsjuksköterskor än att satsa på tveksamt nyttiga operationsrobotar, säger Calle Waller, vice ordförande i förbundet.

Relaterat material

Studie ska ge svar om biverkningar

Operationsrobot blev förlustaffär

Blekinge vill förhindra läkarflykt med robotköp

Robot inte bättre vid hysterektomi

”Det behövs inga fler robotar”

Tarmcancer nästa för robot

Fler operationsrobotar gagnar inte patienter och skattebetalare

Robot utmanar öppen operation i ny studie

Operationsrobot står still på grund av personalbrist

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev