Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Oklart hur Örebro ska vinna kampen mot vårdköerna

Publicerad: 15 mars 2012, 13:00

Örebro läns landsting ska korta köerna och klara vårdgarantin redan i år, det är sjukhusledningens mål. Per Jacobson, ortopedsjuksköterska, undrar hur det ska gå till.


– Vi försöker hålla jämna steg, men har svårt att hålla vårdgarantin, konstaterar Per Jacobson, som jobbar på ortopedkirurgiska mottagningen vid Universitetssjukhuset Örebro.

Många patienter som bokade tid i slutet av förra året ringer mottagningen och undrar när de egentligen ska få sin operation, berättar han.

Om han har svårt att hitta en operations­tid hänvisar han patienterna till ”vårdslussen”, som i sin tur hänvisar till lasaretten i Lindes­berg eller Karlskoga. Men det är inte självklart att de närliggande sjuk­husen har en tid. Då remitteras patienten tillbaka till Örebro, berättar Per Jacob­son.

– Då kan vi få hänvisa patienter till sjukhus i kringliggande län. Men det blir dyrare för landstinget, konstaterar han.

– Det kan handla om patienter som kanske tycker det är opraktiskt att åka till sjukhus längre bort, säger han.

Största delen av verksamheten, 70 procent, är akut, berättar Per Jacob­son. Den som söker för en fotledsfraktur blir till exempel opererad direkt.

– Men har vi många akuta operationer kan det bli så att de planerade operationerna i höftplastik  eller ryggoperationer måste skjutas upp. För dem som får vänta länge på operation blir väntetiden tärande både psykiskt och fysiskt. Patienten måste äta smärtstillande medicin längre, vilket påverkar kroppen, och att ha ont länge tär på psyket, säger Per Jacobson.

– Vi höll vårdgarantin för fler dia­gnoser för några år sedan, men nu har pensionsavgångar och svårig­heten att rekrytera läkare gjort det svårare att korta väntetiderna, säger han.

När färre läkare ska dela på uppgifterna, får de mindre tid för mottagning och väntetiderna blir längre, förklarar han.

Per Jacobson har svårt att se hur samarbetet mellan sjukhusen ska få landstinget att korta väntetiderna och klara vårdgarantin redan i år.

– Fungerar det är det förstås jätte­bra. Men också på länets and­ra lasarett kan det vara svårt att få operations­tid, säger han.

Relaterat material

Fokuserat Halland kömiljardens vinnare

EBBA BLUME

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev