Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Oklart om de andra operationerna föregicks av en etisk diskussion

Publicerad: 4 februari 2016, 06:30

Karolinska universitetssjukhuset kan inte svara på vilka etiska överväganden som gjordes innan kirurgen Paolo Macchiarini genomförde sin andra och tredje operation.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Karolinska universitetssjukhuset har tillsammans med Karolinska institutet, KI, hävdat att Paolo Macchiarinis operationer av syntetiska luftstrupar varit akut livräddande sjukvård och inte forskning. Med den motiveringen har KI:s rektor Anders Hamsten förklarat att det därför inte behövdes något godkännande i den regionala etikprövningsnämnden utan att det räckt med en bedömning i sjukhusets etikråd.

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat diskuterades dock inte operationerna i etikrådet. Däremot tog rådets ordförande, dåvarande chefläkare Stefan Engqvist, inför den första operationen upp frågan med bland andra Göran Hermerén, som vid tillfället var ordförande i Vetenskapsrådets expertgrupp för etik.

För att få reda på vilken etisk diskussion som föregått operationerna av den andra och tredje patienten ringer Dagens Medicin upp Gunnar Öhlén, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Han säger:

– Patient två bedömdes på en multidisciplinär konferens, liknande den som föregick patient ett. Såvitt jag förstår har också samma etiska övervägande gjorts som för patient ett.

Han hänvisar till den etiska redogörelse som Paolo Macchiarini fick publicerad i the Lancets januarinummer 2016 och som i princip beskriver samma resonemang som KI landar i.

Men min fråga gäller patient två och tre.

– Jag uppfattar det som att det är samma protokoll och samma hänsynstagande som tagits kring patient ett och som redovisats i Lancet-artikeln.

Så dåvarande chefläkare har sagt sitt kring operation två och tre i egenskap av ordförande i sjukhusets etikråd?

– Den frågan kan bara Stefan Engqvist svara på, men jag uppfattar det som att det var ett principställningstagande som gjordes.

Ett principställningstagande?

– Jag kan inte svara på frågan. Jag vet inte.

Är det rimligt att ha ett principiellt etiskt godkännande av en oprövad operationsmetod som gäller för flera patienter?

– Ja, för ett mycket begränsat antal patienter.

Dagens Medicin har sökt den nu pensionerade Stefan Engqvist som avböjer att kommentera.

Relaterat material

KS granskar Macchiarini

KI varnades internt för Macchiarini – anställde ändå

Paolo Macchiarini – detta har hänt

”Efter Macchiarini – dags för etisk uppstramning”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev