måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Operation av vattenskalle gav oväntat bra resultat

Publicerad: 8 september 2006, 06:44

Vuxna personer med vattenskalle har betydligt mer att vinna på operation än man tidigare trott. Det visar en svensk studie i British Journal of Neurosurgery.


Varje år drabbas ungefär 300 vuxna personer av vattenskalle, hydrocefalus, i Sverige. Vanliga symtom är gångsvårigheter, nedsatt mental förmåga och personlighetsförändring. Sjukdomen går att operera, med till exempel en shunt från hjärnans hålrum ner till hjärtats förmak.

Men tidigare uppföljningar av patienter som opererats har visat på nedslående resultat. Bara 25 procent kände sig bättre efter operationen och lika många dog i förtid. Därför förblir sjukdomen många gånger obehandlad och patienterna ofta hänvisade till sjukhem.

Men att operation skulle leda till ökad dödlighet är en missuppfattning, enligt Magnus Tisell, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Personer med hydrocefalus har generellt en högre dödlighet, ofta orsakad av hjärtkärlsjukdomar - oavsett om de opereras eller ej.

Han har dessutom visat, tillsammans med professor Carsten Wikkelsö vid Sahlgrenska akademin, att operation ger betydligt bättre resultat än man tidigare har trott.

I fyra års tid har de två göteborgsforskarna följt 109 patienter i åldrarna 16 till 85 år som opererats för hydrocefalus. Nästan 80 procent av patienterna förbättrades efter operationen. Ungefär 25 procent av dem blev så pass mycket bättre att de kunde flytta hem igen, från sjukhemmet.

Men ingreppet är långt ifrån problemfritt; 21 procent av patienterna kände sig sämre efter operationen.

Forskarna drar slutsatsen att det finns mycket att vinna på att fler patienter med hydrocefalus opereras.

- Det är väldigt kul att det visade sig ge så väldigt bra resultat, och att förbättringarna gav de här patienterna ett mer oberoende liv. Det vinner ju alla på, säger Magnus Tisell.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev