lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Operationen diskuterades aldrig i Karolinskas etikråd

Publicerad: 18 september 2015, 12:04

Biblioteket på Campus Solna, Karolinska institutet. Foto: Magnus Aldemark

Enligt Karolinska universitetssjukhuset har den världskände kirurgens operation aldrig behandlats i sjukhusets etikråd. Något som KI:s rektor hävdat flera gånger.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetPaolo Macchiarini

JK


En del av de anklagelser om forskningsfusk som riktades mot kirurgen rör en artikel i den ansedda medicintidskriften The Lancet. Där står att den experimentella operationen var godkänd av den lokala vetenskapliga etikkommittén, ”approved by the local scientific ethics committee”.

Det är också något som Karolinska institutets rektor Anders Hamsten gått i god för vid upprepade tillfällen. Men då det enligt Karolinska institutets utredning har varit fråga om sjukvård, och inte forskning, är det Karolinska universitetssjukhusets etikråd som avses, inte den regionala etiksprövningsnämnden.

I en tidigare opublicerad del av en intervju med Dagens Medicin sade Anders Hamsten till exempel att han inte var säker på att felen i Lancetartikeln skulle ha upptäckts om den världskände kirurgen inte hade anmälts.

– För den viktigaste komponeten var: Fanns det ett tillstånd från en lokal etikkommitté? Svaret var ja, sade han då.

Men som Dagens Medicin tidigare rapporterat är Karolinska universitetssjukhusets etikråd ett konsultativt organ som inte fattar några beslut. I en senare intervju ändrade sig Anders Hamsten.

– Jag tror att det i mitt beslut står att det är efter en bedömning i etikrådet.

Någon bedömning har dock inte skett i Karolinska universitetssjukhusets etikråd.

Marie Chenik, rådgivare i etikfrågar vid Karolinska universitetssjukhuset, har sedan frågan blivit aktuell gått igenom minnesanteckningar från rådets möten för att utreda hur det egentligen gick till.

Diskuterades de här operationerna i etikrådet?

– Nej, säger Marie Chenik, till Dagens Medicin.

I Karolinska institutets utredning finns mejl som bekräftar att dåvarande chefläkaren, tillika etikrådets ordförande, Stefan Engqvist diskuterat frågan om operation med Göran Hermerén, som vid tillfället var ordförande i Vetenskapsrådets expertgrupp för etik.

Blev rådet informerat om att chefläkaren hade haft diskussioner i frågan?

– Nej, det togs inte upp, säger Marie Chenik.

Karolinska universitetssjukhusets presstjänst bekräftar uppgiften att operationen aldrig behandlades i etikrådet och skriver i ett mejl till Dagens Medicin:

”Det togs inte upp som en formell diskussion för hela etikrådet utan avhandlades av etikrådets dåvarande ordförande.”

Dagens Medicin har sökt Anders Hamsten för en kommentar.

KI:s beslut

I Karolinska institutets beslut i utredningen om eventuellt forskningsfusk står:

”Karolinska institutet konstaterar dock att beslut om operation i det aktuella ärendet har fattats efter en tydlig process inom sjukvården inkluderande bedömning i Karolinska universitetssjukhuset etikråd, där forskningsaspekter inte ingått.”

Beslutet är underskrivet av rektor Anders Hamsten och chefen för den juridiska avdelningen vid Karolinska institutet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev