onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Opererades av Macchiarini – stämmer Region Stockholm

Publicerad: 3 juli 2020, 08:41

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

En patient som opererades av skandalkirurgen Paolo Macchiarini stämmer nu region Stockholm, efter att fyra centimeter av hans luftstrupe opererats bort, rapporterar TV4 Nyheterna.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniRegion Stockholm

Patienten skulle opereras för sin sömnapné genom att få några överskjutande slemhinnor bortopererade. I stället opererades en bit av patientens luftstrupe bort av den omskrivne italienske kirurgen Paolo Macchiarini, utan patientens medgivande.

Proceduren gjorde att patienten hamnade i koma. När han vaknade upp ur koman hade han förlorat rösten, en stor del av synen samt förmågan att äta.

Mannen har försökt att få en rättslig upprättelse i nio års tid utan framgång, vilket gör att han nu stämmer Region Stockholm på 300 000 kronor. En process han får hjälp från stiftelsen Centrum för rättvisa att bedriva.

– Jag anser att läkarna bör stå till svars för vad de har gjort mot mig och att jag ska få upprättelse, säger patienten till TV4.

Paolo Macchiarini var central i en skandal kring inopererade syntetiska luftstrupar vid Karolinska institutet i början av 2010-talet. Den italienska kirurgen och andra medarbetare fälldes till slut för oredlighet i forskning för hur resultaten beskrivits. I december 2018 öppnades förundersökningen mot honom igen gällande två fall av misstänkt vållande till kroppskada.

Relaterat material

Förundersökning mot Macchiarini öppnas igen

TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev