Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Örebro köper in externa operationsteam för att korta köer

Publicerad: 10 oktober 2022, 12:16

Region Örebro län vill kapa operationsköerna med hjälp av externa operationsteam för 150 000 miljoner kronor.

Foto: Getty Images

Region Örebro län har beslutat att köpa in externa operationsteam för att korta de långa operationsköerna efter pandemin.

Ämnen i artikeln:

Region Örebro LänToppnyheter

JS


Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut kommer ett par veckor efter nyheten om att över 8 000 patienter väntar på operation i länet, vilket SVT Örebro var först att rapportera om. Köerna, som vuxit med 3 000 patienter sedan i februari, beror enligt regionen bland annat på omprioriteringar under pandemin och på bemanningsproblem. Nu hoppas man att lösningen kan vara externa operationsteam som upphandlas till sjukhusen. 

– Vi tänker att det är ett sätt att köpa oss loss från kön och samtidigt bygga upp en återhämtning för vår personal, säger Bahcet Barsom (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, och tillägger att uppemot 75 procent av de köande patienterna har väntat olagligt länge.

Läs också: SKR: Därför ökar kostnaderna för hyrpersonal

Förhoppningen är att kunna beta av kön med hjälp av mellan fyra och fem operationsteam under två år. Kostnaden beräknas uppgå till omkring 150 miljoner kronor. Samtidigt vill man bygga upp den egna kapaciteten för att klara av normalflödet. Men det finns utmaningar med planen, säger Bahcet Barsom: Många regioner tänker i samma banor.

– Man ska vara lite ärlig och säga att tidsramen är en ambition. Vi förstår också att vi inte är unika med de här problemen eller med vårt tänkande. Alla går och skriker efter samma lösningar. Så det kan komma att finnas konkurrens mellan regionerna inom landet, säger han. 

De externa operationsteamen ska upphandlas så snart som möjligt, när de kan vara på plats är ännu inte klart men förhoppningen är enligt Bahcet Barsom att team kan vara i gång i regionen efter årsskiftet. 

– Behovet är så enormt att vi måste komma i gång med det här snabbt, säger han. 

Läs också: Lista: Här är sjukhusen med flest ärenden hos Arbetsmiljöverket 

Kommentar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev