Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Ortoped stängs av

Publicerad: 27 december 2016, 12:48

Foto: Thinkstock

Uppemot tio patienter har drabbats av allvarliga vårdskador efter ingrepp av en ortoped i Region Jönköpings län. Ortopeden har nu stängts av.


Det var för ett år sedan som ledningen för kliniken på sjukhuset i Region Jönköpings län där läkaren arbetar uppmärksammade att han hade fått ovanligt många anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, patientnämnden och direkt till kliniken riktade mot sig.

Det ledde fram till att en extern granskare anlitades. En granskning som blev klar tidigare i höst.

– Den externa granskningen visade att det fanns ett stort antal operationer där det fanns avvikelser. Den visade också att det fanns ett antal patienter som drabbats av allvarliga vårdskador i samband med operationerna, säger Axel Ros, chefläkare i Region Jönköpings län till Dagens Medicin.

Han berättar att det handlar om 5-10 patienter som har fått allvarliga vårdskador. Det rör sig om vårdskador som bland annat uppstått vid höft- och knäplastiksoperationer. Dessa fall granskas nu för att avgöra om Lex Maria anmälningar ska göras. Läkaren har varit avstängd under tiden som utredningen har pågått. Nu vill regionen avsluta hans anställning.

– Vi planerar att anmäla honom som en riskindivid till Ivo. Det pågår samtal tillsammans med fackliga företrädare om att avsluta hans anställning, säger Axel Ros.

De fall som nu granskats är från 2014 och framåt. Men läkaren har varit anställd sedan 2006 och regionen ska nu gå tillbaka och granska hans operationer från tidigare år.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev