Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Ortopeden knuffar ut kirurgen i Lindesberg

Publicerad: 24 juli 2017, 12:00

Till vänster Jennie Liling-Ståhl, områdeschef för opererande och onkologi i Region Örebro och till höger Mattias Egberth, överläkare på kirurgkliniken på Lindesbergs lasarett.

Foto: Till vänster privat och till höger Samuel Egberth

Kirurgin får maka på sig i Lindesberg när ortopedin växer, vilket får kirurgerna att reagera.


Ämnen i artikeln:

Lindesbergs lasarettRegion Örebro Län

Planen som kirurgavdelningen hade i Lindesberg var att efter sommaren gå upp till 24 platser men istället ser det i nuläget som att de istället får dra ner på vårdplatser då ortopeden expanderar.

– Den enda möjligheten vi ser är att ortopeden får flytta in i den lokal som kirurgen har, säger Jennie Liling-Ståhl, områdeschef för opererande och onkologi i Region Örebro län.

Bakgrunden är att det sker en utveckling av ortopediverksamheten i länet, vilket innebär att ortopeden behöver ha större, sammanhållna lokaler.

– Ortopedin i regionen har varit oerhört snabb och dragit igång arbetet. Länsverksamhetschefen inom ortopedi fick ett tydligt uppdrag. Han ska öka tillgängligheten och minska kostnader för köpt vård. Han fick också i uppdrag att stärka akademin för regionen, och få till forskning, innovation samt utveckling inom ortopedi-området.

Vad innebär förändringen för kirurgpatienterna?

– Det kommer att finnas möjlighet till 20 vårdplatser på nya avdelningen samt 23-timmars platser, som ligger i anslutning till akuten. Så man kan samla flöden kring framför allt fetma- och gallkirurgi, för mycket av den verksamheten går att sköta med en till två övernattningar och sedan kan patienten gå hem. Så med förändrade arbetssätt och de här 23-timmars platserna kan vi fortfarande ha väldigt god tillgänglighet.

Så patienter kommer inte att behöva åka någon annanstans?

– Inte som jag ser det, säger Jennie Liling-Ståhl.

Men Mattias Egberth, överläkare på kirurgkliniken, håller inte med henne. Han är en av tjugo kirurger som undertecknat ett brev till hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Lundgren, i vilket de är kritiska till förslaget. Han menar att redan i dagsläget är kirurgpatienter utlokaliserade till andra avdelningar på grund av platsbrist.

– Vi har inte tillräckligt med vårdplatser till våra patienter. Att då dra ner på antalet kirurgplatser för att istället operera utomläns ortopedpatienter för att dra in pengar till regionen är vi kritiska till. Man prioriterar utomlänspatienter i det här fallet, i stället för våra egna länsmedborgare som betalar skatt till den här regionen, säger Mattias Egberth.

Han menar också att kirurgkliniken har en stor andel akut sjuka patienter, som måste prioriteras vilket innebär att det inte kommer att finnas platser kvar för patienter med planerade operationer.

Även apoteket har synpunkter på de nya lokalerna.

– Det finns 20 platser på den nya avdelningen men apoteket har sagt att de behöver använda patientsalar för att få plats med läkemedel vilket innebär att det försvinner två platser, så 18 platser skulle man maximalt få plats med, säger Mattias Egberth.

Endast tre enkelrum finns på den nya avdelningen vilket innebär en försämring för palliativa patienter och för patienter med infektionsproblem.

– Vi kommer inte att kunna erbjuda lika bra vård, säger Mattias Egberth.

De 23-timmarsplatser som Jennie Liling-Ståhl pratar om, menar Mattias Egberth inte finns ännu, och han vet inte när de har tänkt öppnas.

– Vi har reagerat på att precis innan sommaren tar man ett beslut som ska träda i kraft direkt efter semestrarna, och man har ingått avtal med andra regioner om att sälja vård utan att de facto ha de fysiska platserna. När beslutet togs så hade man inte heller gjort en risk- och konsekvensanalys.

Han fortsätter:

– Det här är inte något som påverkar bara läkarna, utan även sjuksköterskorna tycker det här är väldigt dåligt. Alla anser att det innebär en försämring för patienter från vår egen region.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev