Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Ovanlig operation räddade patient med resistent tbc

Publicerad: 26 juni 2014, 14:26

En patient med multiresistent tuberkulos som vårdades på Karolinska universitetssjukhuset kunde räddas med en sällsynt och komplicerad operation.


Patienten hade en särskilt resistent form av tuberkulos, så kallad extensively drug resistant tuberculosis. Den tuberkulosformen är resistens mot både de viktigaste läkemedlen för standarbehandling och de viktigaste läkemedlen för andrahandbehandling.

Ingen medicinering bet på bakterierna, inte ens ett helt nytt läkemedel som användes, och när patientens ena lunga nästan helt förlorat blodcirkulationen började sjukhuspersonalen diskutera operation. Efter en samordning mellan samordning mellan infektionskliniken, thoraxkirurgin, thoraxanestesin, vårdhygien, högisoleringsteam, ventilationsingenjörer och drifttekniker kunde ingreppet ske.

– Det var en svår operation. Vid tbc sitter lungan ihop med bröstväggen och det tar tid att nå kärlen och skilja mellan skikten eftersom allt sitter ihop. Men vi sade att vi hade kompetensen och kunde operera, däremot är det svårt att förbereda en operationssal efter rätt förutsättningar, berättar Mamdoh Al-Ameri, som var ansvarig thoraxkirurg under operationen, i ett pressmeddelande.

Säkerheten i operationssalen behövde vara hög, och all personal som var delaktig under ingreppet hade på sig speciella högsäkerhetsdräkter.

Patientens dåliga lunga togs bort under operationen.

– Lungan var helt förstörd. Den var genomsatt av infektion, och hade både dålig ventilation och blodförsörjning. Bakterierna levde kvar i lungan, vilket gjorde det svårare för kroppen att bekämpa infektionen. Genom att lungan togs bort minskade bakteriebördan, säger Maria Norrby, biträdande överläkare på infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Även sju revben togs bort under operationen, så att bröstkorgen och muskler kunde sjunka mot mitten av thorax. Efter operationen har patienten fortsatt att behandlas med läkemedel.

– Patienten klarade operationen bra och mår bättre än tidigare, men behöver fortfarande långvarig behandling. Chansen att patienten kommer överleva är klart ökad efter operationen. Med största sannolikhet hade patienten dött utan den, säger Maria Norrby.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev